Partier: Vejles borgmester må ud af havnebestyrelse

Rejser på businessclass og i privatfly. Dyre vine samt indkøb af alt fra børnetøj og briller til droner og jagtudstyr på skatteborgernes regning.

En sag om overforbrug og muligt misbrug af offentlige midler i bestyrelsen for Vejle Havn har allerede kostet tidligere havnechef Per Kristiansen en bortvisning og en politianmeldelse.

Derudover har også havnebestyrelsens formand, Torkild Christensen (DF), samt tidligere formand Leif Skov (S) forladt bestyrelsen.

Nu kræver fem partier i Vejle Byråd, at resten af den kommunalt drevne bestyrelse, herunder kommunens borgmester, Arne Sigtenbjerggaard (V), samt fire øvrige byrådsmedlemmer, påtager sig et ansvar og trækker sig.

I alt bestod bestyrelsen af syv kommunalbestyrelsesmedlemmer.

Spørgsmålet kommer onsdag til diskussion og afstemning på et byrådsmøde i Vejle.

- Jeg har aldrig oplevet en sag, der har fyldt så meget i Vejle. Alle i byen taler om den, siger Dan Arnløv Jørgensen, konservativt byrådsmedlem, til Ritzau.

- Jeg opfordrer den resterende del af havnebestyrelsen til at gå.

En rapport fra revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers samt en intern undersøgelse i kommunen har ifølge TV Syd slået fast, at havnebestyrelsen over fem år har haft et muligt overforbrug af kommunale midler på omkring 600.000 kroner.

Dertil kritiseres en "generel mangel på strategi og kontrol" i bestyrelsen.

Blandt seks bestyrelsesrejser til en værdi af 958.000 kroner har flere været under beskydning.

Under en studietur til Amsterdam fløj bestyrelsen med privatfly til 83.000 kroner i stedet for at booke sig ind på et almindeligt rutefly. Og da bestyrelsen i marts i år rejste til Florida i en uge for at besøge Tampa Havn, udgjorde det faglige indhold fem timer i programmet.

Turen til Florida bød derudover på en rundtur i Miami, en udflugt til Everglades National Park og et besøg på Kennedy Space Center.

Flere fra bestyrelsen, heriblandt borgmesteren, har siden indrømmet, at programmet for den kommunalt betalte rejse til USA var for tyndt.

Bag kravet om borgmesterens afgang i havnebestyrelsen onsdag står de konservative, SF, Enhedslisten, Liberal Alliance og Vejle Folkeparti

Ved onsdagens afstemning kan et eventuelt flertal kun opfordre og ikke tvinge de fem byrådsmedlemmer til at trække sig fra bestyrelsen.

Ifølge Lasse Bak Egelund, medlem af byrådet for Enhedslisten bør et "voldsomt privatforbrug i havnebestyrelsen" få medlemmerne til at trække sig.

- Tilliden er brudt, siger han til Ritzau.

/ritzau/

Dagens Gossip