Partier vil have ny vækstpakke

Globale investorer og internationale kreditvurderingsbureauer har netop meldt ud, at Danmark godt kan øge det offentlige underskud i 2014 - uden at det vil svække dansk økonomis anseelse i udlandet - og dermed hæve det nuværende, attraktivt lave renteniveau.

Ifølge regeringens hidtidige finanslovspartner, Enhedslisten, skal en ny vækstpakke give et løft til velfærden i kommunerne:

»Når udlandet er med på den, så er der ingen undskyldning for ikke at sætte flere penge af til at øge beskæftigelsen og skabe større velfærd. Det er helt oplagt at give kommunerne et økonomisk løft, så de kan skabe mere velfærd på nogle af de områder, hvor man har skåret ned. Der er fyret rigtig mange mennesker rundt om,« siger gruppeformand Per Clausen (Ø) til avisen.

Topchefer hos store investorer som Deutsche Bank og Nomura har sammen med kreditvurderingsbureauerne Standard & Poor’s og Moodys vurderet, at Danmark kan skrue op for det offentlige forbrug. En anbefaling, som også kom fra de økonomiske vismænd før sommerferien.

Nationalbanken mener derimod ikke, at der er luft til yderligere vækstpakker.

De Konservative stoler imidlertid mest på vismændene, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten:

»Vi mener også, at der er plads til det i økonomien. Derfor bør der laves en ny vækstpakke i forbindelse med finanslovsforhandlingerne til efteråret. Den måde, vi bedst får skubbet gang i økonomien, er med skattelettelser, så vi får folk til at bruge penge. Det vil sætte skub i det indenlandske forbrug, smitte af på boligsalget og i det hele taget skabe noget mere tillid,« siger fungerende politisk ordfører Brian Mikkelsen (K).

Hos Venstre er man lidt mere forbeholdne.

»Da vi forhandlede om vækstpakken i foråret, gentog finansministeren igen og igen, at der ikke var mere råderum. Derfor vil det undre mig, hvis man når frem til, at råderummet kan findes alligevel. Men hvis man så kan det, så mener vi, at det entydigt bør bruges på at indfase vækstaftalen noget tidligere, end vi ellers har lagt op til,« siger fungerende politisk ordfører, Inger Støjberg (V).

»Det vil være til gavn for virksomhederne og arbejdspladserne, hvis vi fremrykker den i øvrigt udmærkede vækstaftale, vi har lavet med regeringen,« siger hun til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Regeringspartierne står delt i spørgsmålet om mulighederne. Socialdemokraterne erklærede sig i Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag klar til at se på mulighederne i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, mens de Radikales Rasmus Helveg Petersen (R) afviser enhver snak om øget forbrug.

Det har ikke været muligt for avisen at få en kommentar fra SF.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip