Partileder Corbyn taber tillidsafstemning i Labour

Den britiske Labour-leder, Jeremy Corbyn, har tirsdag tabt en tillidsafstemning i sit parti. Det oplyser partiet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet AFP har 172 af Labours parlamentsmedlemmer udtrykt mistillid til Corbyn under den skriftlige afstemning, mens 40 har stemt for, og fire har afstået fra at stemme.

Kritikken af Corbyn har braget løs siden chokresultatet fra afstemningen torsdag i sidste uge, hvor et flertal af de britiske vælgere stemte for at forlade EU.

Labour-lederen beskyldes for ikke at have kæmpet hårdt nok i valgkampen for at sikre et ja til fortsat britisk EU-medlemskab.

Corbyn har trods kritikken i de seneste dage fastholdt, at han ikke vil gå af som partileder. Det samme gør han tirsdag aften efter at have tabt tillidsafstemningen.

- Jeg blev demokratisk valgt til leder af partiet med 60 procent af stemmerne fra medlemmer og tilhængere. Jeg vil ikke svigte dem ved at træde tilbage, siger han ifølge BBC med henvisning til valget i september sidste år, hvor han vandt med overbevisende flertal.

Han påpeger samtidig, at dagens afstemning ikke er bindende i henhold til partiets vedtægter.

Labours parlamentarikere kan ikke formelt fyre Corbyn som partileder, så længe han har opbakning fra fagforeningerne og græsrødderne i partiet.

- Vores folk har brug for, at Labours partimedlemmer, fagforeninger og parlamentsmedlemmer står sammen og bakker op omkring mit lederskab på dette kritiske tidspunkt for vores land, siger Jeremy Corbyn.

En lang række højtstående Labour-politikere har siden søndag vendt ryggen til Corbyn, og over 20 af de 30 medlemmer af Labours såkaldte skyggekabinet har forladt deres tillidsposter i protest mod hans ledelse.

Oprøret tog fart, efter at Corbyn søndag fyrede skyggeudenrigsminister Hilary Benn.

Det er ventet, at et mistillidsvotum fra parlamentsmedlemmerne vil føre til, at partiet udskriver en afstemning om sit lederskab blandt samtlige partiets 600.000 medlemmer og medlemsorganisationer.

/ritzau/

Dagens Gossip