Partiledere erkender stor EU-skepsis blandt vælgerne

Skrevet af admin

04/12/2015

Dagens topnyheder

111. Så mange af Folketingets 179 medlemmer anbefalede danskerne til at stemme ja til at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning. Men en stor del af danskerne trodsede anbefalingerne fra det parti, de selv har sendt i Folketinget.

Under partiledernes debat efter folkeafstemningen erkender statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at der er "en generel skepsis" over for EU blandt danskerne. Og han vil nu bruge den næste tid på at "summe over" det budskab, vælgerne har sendt.

At nej-sejren på 53,1 procent bunder i skepsis over for EU er ifølge DF-formand Kristian Thulesen Dahl (DF) "åbenbart for enhver". Samme toner lyder fra blå bloks andet nej-parti, Liberal Alliance:

- Det nytter ikke noget, at man ikke bliver mere inddragende over for den del af befolkningen, der egentlig godt kunne stemme ja, men som ikke vil have, at det går ud over grundloven og retssikkerheden, siger partileder Anders Samuelsen (LA).

Han understreger samtidig, at det langt fra er alle vælgere, der har sat deres kryds uden en smule tvivl. Og det skal politikerne skrive sig bag øret, er SF's partiformand, Pia Olsen Dyhr, enig i:

- Der er mange SF'ere, der har stemt nej i dag. Og det er noget, vi skal tænke over. Men det gælder for alle næsten partier.

Hos Socialdemokraterne, der har ført ja-kampagne med Venstre-regeringen, understreger partiformand Mette Frederiksen (S), at det aldrig kan være et forkert svar, man får, når man spørger danskerne i en folkeafstemning.

- Jeg tror stadig på den europæiske drøm. Men vi har behov for et stærkere fodslag mellem politikere og danskere, siger hun.

Netop tilliden til de folkevalgte - eller manglen på samme - har været en central del af valgkampen. Selve den foreslåede tilvalgsordning byggede netop på at give Folketinget magt til at til- og fravælge retsakter fra EUs retspolitik.

Men trods vælgernes klare nej skal man huske på det store mindretal, der satte krydset ved "ja", pointerer De Radikales partileder, Morten Østergaard:

- Det er ikke kun de 53 procent, der er danskere. Når man taler på danskernes vegne, er det vigtigt at huske på, at en stor del af danskerne stemte ja.

/ritzau/