Pas på: Denne kost kan give dig depression

En depression kan opstå af mange grunde, og nu tyder ny forskning på, at vores kost faktisk spiller en vigtig rolle, når det kommer til depressioner.

Forskerne undersøgte i 12 år kostvanerne og helbredet hos 43.000 kvinder. Ingen af kvinderne havde depression, da undersøgelsen begyndte, men da den sluttede, kunne forskerne lave nogle ganske interessante konklusioner.

Kvinder, der drak sodavand, spiste fedt, rødt kød og indtog raffinerede kornprodukter som pasta, hvidt brød, kiks og chips hver dag, havde mellem 29-41 pct. større risiko for at blive diagnosticeret og behandlet for depression end de kvinder, der holdt sig til en sundere kost.

Mere inflammation i kroppen

Samtidig viste blodprøver, at kvinderne, der spiste den knap så sunde kost, havde markant højere testresultater for tre biomarkører for inflammation i kroppen.

Kroppen bruger inflammation som en del af immunforsvaret til at bekæmpe de vira og bakterier, som kommer ind i kroppen, og reparere skader. Men forskning har vist, at for meget inflammation i kroppen kan føre til lidelser som hjertesygdomme, depression, diabetes og kræft.

Undersøgelsen er ikke den første, som forbinder særlige kostvalg til inflammation og depression, men det er en af de største af slagsen indtil videre.

Casper Christensen blev ramt af depression. På Billedbladet.dk taler han ud om den.

Det skal du spise i stedet

Forskningsleder Michel Lucas fra Harvard School of Public Health forklarer, at man ikke er helt klar over, hvordan inflammation og depression hænger sammen.

Men der er flere og flere beviser for, at vores kost har en betydning. Undersøgelser har bl.a. vist, at en kost med kaffe, olivenolie, vin og grøntsager kan hjælpe med at reducere både inflammation og depression.

En middelhavsinspireret kost med godt med olivenolie, fisk og grøntsager har også været kædet sammen med en lavere risiko for at få lidelser som f.eks. depression.

Undersøgelsen har været offentliggjort i tidsskriftet Brain, Behavior and Immunity.

Læs på Søndag.dk, hvordan yoghurt kan hjælpe mod din depression.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, NewsDesk, Aller Media

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip