Pas på det søde: Disse populære madvarer skjuler store mængder sukker

Mange mennesker er ikke klar over det, men spiser man en spiseskefuld ketchup, så indtager man faktisk automatisk en hel teskefuld sukker.

En sukkersød tid
I 1700-tallet indtog folk i gennemsnit 1,8 kilo sukker om året. Nu indtager vi 60 kilo per person, siger lektor ved Medicinsk Institut Per Bendix Jeppesen. Han har forsket i alternative sødemidler.

Verdenssundhedsorganisationen anbefaler nu, at man kun får 5 procent af sin daglige energi fra sukker.

Det svarer til kun seks teskefulde sukker, halvdelen af hvad man tidligere måtte for at være sund.

Derfor kan man hurtogt komme over, når der i forskellige fødevarer er meget mere sukker, end man regner med.

Pas på morgenmad
- Jeg mener, at det skjulte sukker helt klart er et problem, siger Per Bendix Jeppesen.

Der er nogle ret søde eksempler på, at der er findes rugbrød med op til 5 gram sukker i to skiver.

Så inden du overhovedet har tænkt på at lægge pålæg på dit brød, for slet ikke at tale om at kaste dig over eftermiddagskagen, så har du fået en femtedel af dit daglige forbrug af sukker.

Se de her faldgrupper
Sovser, morgenmadsprodukter forskellige konservesprodukter, som eksempelvis rødkål på glas og karrysild er fødevarer, som kan være ret sukkerholdige.

I produktet All Bran, som det velkendte firma Kelloggs står bag, kan man finde 20 gram sukker per hundrede gram.

Det er et produkt, som er markedsført som et sundt alternativ, men man skal altså huske, at der kan være en del sukker i, hvis man prøver at skære ned.

Per Bendix Jeppesen understreger dog, at man stadig skal være mest opmærksom på kendte sukker-syndere som slik, kage, juice eller den helt klassiske sodavand.

Derudover er det nu blevet lovligt fra EU’s side, fra 2017 at proppe al det majssirup, man vil, i færdiglavede fødevarer. Og det er en ekstra skadelig slags sukker, fortæller han.

Dagens Gossip