Pas på: Din chef kan skade dit helbred

Dit helbred påvirkes af mange forskellige faktorer. Bl.a. har dine kost- og motionsvaner en stor effekt. Men en ny undersøgelse peger nu også på, at din chef spiller en rolle i forhold til dit helbred.

Studiet, som har været publiceret i tidsskriftet Occupational and Environmental Medicine, viser, at personer, som har chefer, der er inkonsistente, forudindtagede og ubetænksomme, er mere tilbøjelige til at udvikle depression end dem, der ikke har chefer med disse ’egenskaber’.

Resultaterne bekræfter tidligere forskning, som har kædet dårlige arbejdsforhold sammen med stress og depression, skriver Prevention.com.

Hvad gør man, hvis man har en chef uden grænser? Få Renée Toft Simonsens svar på Femina.dk.

Giver en følelse af hjælpeløshed

Ifølge eksperterne betyder arbejdsmiljøet nemlig mere for din lykke end selve arbejdets indhold gør.

- Organisatorisk uretfærdighed er med til at skabe en følelse af hjælpeløshed – og uanset hvad du gør, er det ikke med til at skabe en ændring i arbejdsmiljøet. Og hjælpeløshed anses for at være en forløber til depression, forklarer Ramani Durvasula, der klinisk psykolog og professor i psykologi ved California State University i Los Angeles.

Professoren råder derfor til, at virksomheder, der gerne vil have gladere og sundere medarbejdere, prioriterer gennemsigtighed, standardiserede beslutningsprotokoller og hensynet til medarbejderne.

Læs på Q.dk, hvordan du får mere i løn, selvom din chef siger nej.

Find løsningen på problemet

Er du ikke selv i chefjob, men trives du ikke på arbejdspladsen, kan du også forsøge at ændre situationen.

- Find din indre diplomat – og find måder, hvor du kan samarbejde med den pågældende person på, og gør det ikke personligt, råder Ramani Durvasula.

Du kan også skrive episoder ned, som du er utilfreds med, og søge hjælp, hvis arbejdsmiljøet er så dårligt, at du hverken kan sove eller spise, siger eksperten.

- Ingen bør opleve disse konsekvenser af et arbejde, siger Durvasula.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, NewsDesk, Aller Media

Dagens Gossip