Pas på: Flere kommer hjem fra ferie med hundegalskab

Skrevet af Kristine Bugbee

26/02/2016

Mest læste i dag

Et stigende antal danskere vender hjem fra ferie og frygter, at de er blevet smittet med sygdommen rabies – i Danmark bedre kendt som hundegalskab.

Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut, skriver Søndagsavisen.

I 2015 blev 188 danskere behandlet mod rabies, og det er mere end en fordobling på 10 år. Sygdommen overføres via dyrebid, og det er især danske turister, der klapper eller aer vilde dyr, som bliver bidt. Ifølge den nye statistik er hunde de dyr, som oftest bider danske turister.

Bliver rabies ikke forebygget med en vaccine, kan sygdommen ende med at koste den smittede livet, hvis vedkommende ikke bliver behandlet i tide.

I 2015 blev 87 danskere behandlet efter hundebid, 55 efter abebid og 25 efter kattebid. De øvrige skyldes blandt andet bid fra flagermus, en næsebjørn og en kanin.

De fleste bid er sket i Thailand og Tyrkiet. Den markante stigning får Susan Cowan, afdelingslæge i Statens Serum Institut, til at råde folk til at få forebyggende vacciner, før de rejser på ferie:

- Problemet er, at man på en række fjerne rejsemål væk fra større byer ikke kan skaffe immunoglubin (medicin, red.) hurtigt nok. Derfor ændrer vi anbefalingen og råder nu folk og deres læge til at overveje at blive vaccineret mod rabies hjemmefra, hvis man skal til eksempelvis isolerede øer, siger Susan Cowan til Søndagsavisen.

Rabies har fået det danske navn hundegalskab, fordi smittede dyr i de sidste faser, inden de dør, får fråde om munden, røde øjne og bliver aggressive.

I de tidlige stadier af sygdommen er der dog sjældent symptomer, og derfor er det vigtigt at få forebyggende behandling så tidligt som muligt.

Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler: