Pas på: Mange frugt- og grøntboder har ikke styr på reglerne

Det er hyggeligt og nemt at købe friske kartofler, jordbær og andet sommergrønt ved de små vejboder, men Fødevarestyrelsen løfter nu pegefingeren.

Det sker efter en kontrol på Fyn, hvor rigtig mange sælgere ikke havde styr på reglerne for salget.

Kontrollen omfattede frugt- og grøntboder på fynske rastepladser og tankstationer, og den viste, at alt for mange af de, der sælger jordbær, kartofler og ærter fra bagsmækken af bilen, ikke har orden i papirerne.

Hos otte ud af de godt 10 sælgere, som Fødevarestyrelsen besøgte, var sælgeren hverken registreret hos Fødevarestyrelsen eller kunne dokumentere, hvorfra deres varer kom.

- Det er helt i orden, at sælge frugt og grønt fra et havebord på en rasteplads. Men der er nogle minimumskrav, man skal kunne leve op til, blandt andet af hensyn til fødevaresikkerheden, forklarer tilsynsførende Lene Larsen fra Fødevarestyrelsen.

- Vores opgave er at kontrollere, om der er styr på butikken. Det er vigtigt for forbrugeren - også selv om butikken er nok så lille, siger hun.

De virksomheder, der ikke overholdt reglerne, har fået en indskærpelse, men risikerer en bøde, hvis de ikke får rettet op.

Kontrollen blev gennemført i samarbejde med Skat og kommunerne som en del af den såkaldte Fair Play-samarbejde.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder og information

Det siger reglerne:

Har man en vejbod, der ikke er opstillet på egen matrikel, er der tale om detailvirksomhed, og virksomheden skal derfor registreres sig på www.fødevarestyrelsen.dk. Her skal man udfylde en blanket om registrering og autorisation.

Endvidere skal man kunne dokumentere, hvor man har købt de varer, man sælger.

Sælger man frugt og grønt fra egen avl i tilknytning til egen matrikel – det såkaldte stalddørssalg, behøver man som udgangspunkt ikke at være registreret.

Dagens Gossip