Pas på: Så høje er bøderne på de europæiske veje

En lidt for tung speederfod eller glemt sikkerhedssele kan hurtigt gøre sommerens kør selv-ferie til en dyr fornøjelse. Flere europæiske lande har nemlig i år hævet bødetaksterne for trafikforseelser.

Det viser en oversigt, FDMs tyske søsterklub ADAC har lavet over bødestørrelserne for en række overtrædelser i 31 europæiske lande.

- Selvom man naturligvis altid bør køre efter forholdene og overholde love og regler, kan det ske, at man får en bøde. Og da bødetaksterne for en række forseelser i flere lande er højere, end mange måske er klar over, og myndighederne i flere lande kan opkræve bøder på stedet, kan bødeoversigten være en god hjælp, siger jurist i FDM Dennis Lange.

Særligt i populære ferielande som Italien og Frankrig kan det være dyrt ikke at overholde loven. Her takseres en hastighedsovertrædelse på 20 km/t nemlig til henholdsvis 135 og 170 euro, men er der tale om en overtrædelse på 50 km/t eller mere, falder hammeren tilsvarende hårdere. I så fald begynder bødestørrelsen i Italien ved 530 euro, mens den i Frankrig ligger på 1.500 euro.

Dyreste land at forbryde sig mod færdselsloven i er dog Norge. Ryger speedometernålen her over 20 km/t mere end det tilladte, koster det 480 euro, mens en hastighedsoverskridelse på mere end 50 km/t koster fra 1.500 euro. Taksten for at køre over for rødt eller at overskride et overhalingsforbud ligger på 700 euro.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

- Det er ikke bare ganske store beløb, man risikerer at få i bøde. I de fleste europæiske lande kan politiet også opkræve hele eller dele af bøden på stedet. Derfor er det en god idé altid at have lidt kontanter med i bilen. Betaler man på stedet, er det vigtigt at huske at få en kvittering, siger jurist i FDM Dennis Lange.

I flere lande kan man imidlertid få rabat på sin bøde. Betaler man inden 60 dage, slipper man i Italien for eksempel med mindstetaksten, mens man i Frankrig får nedsat bøden, hvis man betaler inden 15 dage. I Grækenland og Spanien er der 50 procents rabat, hvis man betaler inden henholdsvis 10 og 20 dage.

26 EU-lande, herunder Danmark, har siden 2010 samarbejdet om at inddrive ubetalte færdselsbøder. Derfor er der også stor sandsynlighed for, at en ubetalt bøde fra sommerens kør selv-ferie indhenter én.

Dagens Gossip