Pas på! Sodavand øger risiko for diabetes

En stor undersøgelse slår nu fast, at sodavand øger din risiko for diabetes,, fortæller DR-programmet Formiddag På 4'eren.

Forskerne har fulgt mere 350.000 mennesker i over 10 år.

En konklusion står fuldstændig klar: Dem, der drak mest sodavand, var også dem, der oftest blev ramt af diabetes type 2.

- Ud fra det her fælleseuropæiske studie ser det ud til, at risikoen er omkring 22 procent større for hver 1/3 liter sodavand, man drikker dagligt, fortæller professor Kim Overvad fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet til DRs Formiddag På 4'eren.

Forskerne har set på, om den forøgede risiko skyldes, at sodavand fører til fedme, men det kan de afvise. Når de så på to lige kraftige personer - en, der drak meget sodavand, og en, der ikke drak sodavand - var det sodavandsdrikkeren, der klart oftest fik diabetes 2.

- Vi antager, at den øgede risiko skyldes, at sodavand indeholder raffineret sukker, der giver en uhensigtsmæssig stigning i blodsukkeret, siger Kim Overvad til DRs Formiddag På 4'eren.

Undersøgelsen viser, at saftevand giver den samme øgede risiko som sodavand, mens juice ikke umiddelbart fører til mere diabetes 2.

Hvad angår light-sodavand, er forskerne lidt usikre, da resultaterne umiddelbart peger på, at lightdrikkerne får mere diabetes. Men det kan skyldes andre faktorer - fx. at de allerede er begyndende diabetes-syge, når de går over til de kunstigt sødede drikke.

- I de generelle kostråd anbefaler man at reducere indtagelsen af raffineret sukker fra sodavand, slik og kager, og det er også mit råd, siger Kim Overvad.

 

Dagens Gossip