Pas på speederfoden i Europa: Højere bøder

En lidt for tung speederfod eller glemt sikkerhedssele kan hurtigt gøre sommerens kør-selv-ferie til en dyr fornøjelse.

Flere europæiske lande har hævet bødetaksterne for trafikforseelser i år, viser en oversigt, FDM's tyske søsterklub, ADAC, har lavet over bødestørrelserne for en række overtrædelser i 31 europæiske lande.

- Det er ikke bare ganske store beløb, man risikerer at få i bøde. I de fleste europæiske lande kan politiet også opkræve hele eller dele af bøden på stedet, siger jurist i FDM Dennis Lange.

- Derfor er det en god idé altid at have lidt kontanter med i bilen. Betaler man på stedet, er det vigtigt at huske at få en kvittering, lyder det.

Særligt i populære ferielande som Italien og Frankrig kan det være dyrt ikke at overholde loven. Her takseres en hastighedsovertrædelse på 20 km/t til henholdsvis 135 og 170 euro.

Men er der tale om en overtrædelse på 50 km/t eller mere, falder hammeren tilsvarende hårdere. I så fald begynder bødestørrelsen i Italien ved 530 euro, mens den i Frankrig ligger på 1500 euro.

Dyreste land at forbryde sig mod færdselsloven i er dog Norge. Ryger speedometernålen her over 20 km/t mere end det tilladte, koster det 480 euro, mens en hastighedsoverskridelse på mere end 50 km/t koster fra 1500 euro.

Taksten for at køre over for rødt eller at overskride et overhalingsforbud ligger på 700 euro.

I flere lande kan man imidlertid få rabat på sin bøde. Betaler man inden 60 dage, slipper man i Italien for eksempel med mindstetaksten.

I Frankrig får man nedsat bøden, hvis man betaler inden 15 dage. I Grækenland og Spanien er der 50 procent rabat, hvis man betaler inden henholdsvis 10 og 20 dage.

26 EU-lande, herunder Danmark, har siden 2010 samarbejdet om at inddrive ubetalte færdselsbøder. Derfor er der også stor sandsynlighed for, at en ubetalt bøde fra sommerens kør selv-ferie indhenter én.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip