Pas på sprintertalentet

Et resultat som kun amerikaneren Myles Valentine med 10,42 har matchet i år blandt de unge knægte, der er født i 1997. En tid, som nu er den bedste nogensinde af en 15-årig europæer.

Og for at understrege, at det ikke var en tilfældighed løb det unge supertalent om søndagen 20,96 på 200 meter - ganske vist med 2,3 sekundmeter vind i ryggen og derfor ikke godkendt til en rekord.

Med den udvikling gælder det nu om at holde Kristoffer Hari tilbage, så han ikke brænder ud, hverken fysisk eller mentalt, inden han når at udfylde sit potentiale, fastslår Lars Nielsen, tidligere sportschef i Dansk Atletik Forbund.

- Det handler om at gøre en stor mand af ham langsomt. Hans far er hans træner, og han virker til at have den rigtige indstilling til, hvordan Kristoffer skal føres frem. Han skal ikke hives ud og prøve det hele i en alt for tidlig alder. Eksempelvis kunne han havde deltaget i landsholdsudtagelsesstævnet i sidste uge, men i stedet er Kristoffers fokus stadig på ungdoms OL i år. Det er fornuftigt, mener Lars Nielsen, der i en årrække var den øverste eliteansvarlige i dansk atletik og i den sammenhæng har oplevet unge talenter, der af den ene eller anden grund brændte alt for tidligt ud.

- Det ser ud til, at den træning, som han har lavet indtil nu, er blevet grebet fornuftigt an. Hvis man tidligt laver meget specifik træning, kan man få en stor effekt, men så har man ikke den mulighed senere hen i karrieren. Så skaber man dybest set barnestjerner. Og når de atleter så bliver 19-20 år, kommer de andre bagfra og overhaler dem i udviklingen, og så slukker lyset som regel, advarer Lars Nielsen.

Han er overbevist om, at Hari med den rigtige udvikling når rigtigt langt.

- Der er langt fra 10,43 til en finaleplads i en olympisk finale, men inden længe kan han sætte en dansk rekord, hvad enten det så bliver i 2014, -15 eller -16. Uden at fornærme Morten Jensen kan jeg godt sige, at Hari er en kommende dansk rekordholder, og der ingen grund til at sætte nogen grænser for ham.

Den ene side af udviklingen er det rent fysiske. Her han Lars Nielsen stor tillid til, at Kristoffer Haris far Stefan, der selv var en dygtig hækkeløber og har været træner i Danmark i mange år og har læst idrætsstudier i hjemlandet Rumænien i samarbejde eksperter, kan dosere træningen korrekt.

- Kristoffer skal gennemgå en screening og have undersøgt sin bevægelighed og balancen i muskelstyrke, så der så hurtigt som muligt kan tages højde for det i træningen. Men resultaterne taler for sig selv, og der er ingen grund til at vende op og ned på det hele.

Den anden del er det rent mentale:

- Han skal have hjælp til at tackle de udfordringer, der følger med, når man bliver eliteatlet. Vi har i forbundet et udviklingsforløb med en mental udviklingstrappe, som han kommer til at gennemgå, så han også kan håndtere den modgang, som han kommer til at møde. Han virker som en fyr, der er rimeligt nede på jorden, men talenter på det her niveau vil altid være exceptionelle mennesker.Derfor er Kristoffer Hari så god:

Lars Nielsen forklarer, hvad der adskiller Hari fra andre løbere:

- Han har et hurtigt antrit og en effektiv løbestil. Samtidig må han have en fornuftig fibersammensætning, og han virker meget fokuseret, når han konkurrerer. Han er flittig, når han træner, så alle punkterne for at blive endnu hurtigere er til stede.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip