Passer ikke til tiden: CPR-nummer bør afskaffes

CPR-systemet skal ændres, så det ikke længere indeholder oplysningerne om danskernes alder og køn.

Anbefalingen kommer fra Rådet for Digital Sikkerhed (RfDS) som et løsning på problemet med et stigende antal identitetstyverier og sager, hvor myndigheder har fået hacket eller er kommet til at offentliggøre personnumre.

»CPR-systemet skal tilpasses nutidens og fremtidens digitalt forbundne verden. Vi skal mindske risikoen for, at det kan misbruges, og det skal udformes, så vores private oplysninger kun videregives, når der reelt er behov for det,« siger Birgitte Kofod Olsen, der er formand for RfDS, i en pressemeddelelse.

»Ofte er der slet ikke brug for at oplyse alder og køn, og derfor skal de oplysninger fjernes fra selve personnummeret. Dermed vil det 45 år gamle CPR-system komme på linje med, hvad der nu er god skik, når man designer nye IT-systemer,« fortsætter hun.

RfDS foreslår, at ændringerne, der i store træk består af fire trin, sker over flere år.

I første omgang skal personer, der har været udsat for identitetstyveri, tilbydes et nyt personnummer. Trin to går på, at borgere, som ønsker det, for et rimeligt gebyr skal have mulighed for at få et nyt personnummer, som ikke indeholder oplysninger om alder og køn.

I tredje fase skal øvrige borgere tildeles nye personnumre uden oplysninger om alder og køn i takt med, at der udstedes nye sygesikringsbeviser, kørekort og pas.

I trin fire skal CPR-systemet på længere sigt afløses af et nyt digitalt identifikationssystem, hvor både IT-sikkerhed og privatlivsbeskyttelse skal indbygges fra start.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip