Passiv-aktive aktiefonde tager sig dyrt betalt

Danskere, som vil have forvaltet deres formuer i aktier aktivt for at få et højere afkast, bør tænke sig godt om, inden de investerer i en aktiefond. De kan nemlig ende med at betale dyrt for falsk varebetegnelse, viser den hidtil mest omfattende analyse af danske investeringsfonde, som analysebureauet Morningstar har lavet for Børsen.

Hele 23 procent af de aktive aktiefonde, som kunder vælger netop for at få forvaltet deres penge aktivt, er reelt passive. Analysen måler såkaldt active share og to af de fonde, som klarer sig specielt dårligt på den konto, er Jyske Invest og Sydinvest - to af landets største investeringsfonde, skriver Børsen onsdag.

Resultaterne får flere eksperter til at rette skarp kritik mod investeringsfondene. I Forbrugerrådet klager økonom Morten Bruun Pedersen over fondenes måde at sælge sig på.

»Det er ikke i orden, hvis man som forbruger vælger en aktiv fond med åbne øjne og vælger at betale for det, og fonden så ikke er aktiv i virkelighedens verden. Det betyder jo, at man så heller ikke får det afkast, som de postulerer, at man får ved at være aktiv,« siger han til Børsen og tilføjer:

»Det vil jeg kalde falsk varebetegnelse.«

Tilsammen har investeringsfondene mere end 800.000 private danske kunder og forvalter godt 300 milliarder kroner. Det koster kunderne mellem tre og seks milliarder om året i omkostninger. Men hvor store omkostninger kunderne betaler til de 23 procent af fondene, som ikke er reelt aktive, findes der ikke tal for.

Har de dog samme størrelse som gennemsnittet løber omkostningerne til de skabspassive op mod én milliard kroner, skriver Børsen.

Professor på Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet Tom Engsted beskylder bankene for at udnytte kundernes uvidenhed på området og dermed kunne trække ekstra høje omkostninger ud af de foreninger, som i virkeligheden burde være passive fonde og derfor have langt lavere omkostninger.

Men hos Sydinvest forsvarer direktør Eskild Bak Kristensen tallene med, at investeringsfonden bruger en særlig strategi, som gør, at Sydinvest falder dårligt ud i analysen. Også i Jyske Invest forsvarer man sig med, at foreningen har mange fonde, der beskæftiger sig med meget smalle markeder i udviklingslande med større bevægelser, skriver Børsen.

Professor på CBS på Institut for Finansiering Jesper Rangvid opfordrer investeringsforeningernes brancheorganisation, Investeringsforeningsrådet, også kaldet IFR, til at indføre at fondene skal oplyse deres active share.

»Det tyder på, at der er en sammenhæng mellem høj active share og høje afkast både i USA og andre lande. Derfor må det være fuldstændig fair, at investor får at vide, om den aktive fond adskiller sig fra indekset eller ej. Investor bør få at vide, om man får noget for det, man betaler for,« siger han til Børsen.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip