Patienter: Adgang til journaler gavner patienterne

Det handler om, at man gerne vil beskytte patienterne, men i visse tilfælde bliver patienterne nærmest overbeskyttet.

Sådan lyder det fra formanden for Danske Patienter, Lars Engberg, i forbindelse med kritikken af, at læger ikke kan få adgang til patientjournaler, hvis lægen ikke har patienten i akut behandling.

For selv om man som patient selv beder en læge om at logge ind i ens elektroniske journal og kigge på for eksempel røntgenbilleder, er det ulovligt ifølge sundhedsloven, medmindre man altså er i såkaldt akut behandling hos lægen.

Ifølge Jyllands-Posten har flere læger den seneste tid fået påtaler eller løftede pegefingre af regionerne for at kigge i de elektroniske patientjournaler, selv om patienterne selv ønsker det.

Men når man som patient giver sin accept, så er hensynet til patienten tilgodeset, og så bør lægen selvfølgelig kunne få adgang, mener Lars Engberg.

- Det er uforståeligt at en læge, som behandler en patient, ikke kan gå ind og få alle de oplysninger, der er relevante – også selv om oplysningerne eksempelvis er på hospitalet.

- Det vil kun være til gavn for patienten, hvis lægen kan få adgang til oplysningerne. I det her tilfælde bliver reglerne i hvert fald administreret meget stramt, siger Lars Engberg til Ritzau.

Og det er patienterne, der betaler prisen, mener formanden.

- Når alle oplysningerne ikke kommer på bordet, så kan det jo have ganske alvorlige konsekvenser, som eksempelvis fejlbehandling.

- Det er vigtigt, at lægerne er så oplyste som muligt, når de sammen med patienten skal beslutte, hvad behandlingen skal være, siger han.

Ifølge sundhedsminister Sophie Løhde (V) handler det om, at reglerne skal beskytte patienter mod misbrug. Ministeren siger til Jyllands-Posten, at hun ikke vil afvise, at lovgivningen bliver ændret.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip