Patienter oplever flere fejl på overbelagte afdelinger

Lidt under hver femte patient oplever fejl, når der er flere patienter, end der er sengepladser. Det sker kun for hver 10. patient, når der er en sengeplads til alle, viser en ny undersøgelse.

»Det har store konsekvenser for patienterne, for det kan sagtens være fejl, som forværrer deres tilstand eller i hvert fald udsætter deres bedring,« siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter.

Foreningen har sammenlignet belægningsprocenter med antallet af fejl, som er indsamlet af Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP), der årligt samler data fra alle landets sygehuse.

Det er ikke nogen overraskelse for lægerne, at så mange patienter oplever fejl i deres indlæggelse.

»Det stemmer godt overens med den måde, som personalet oplever det på. Når man kommer op på belægningsprocenter og flere patienter, end man har normering til, er risikoen for fejl større,« siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

Undersøgelsen siger ikke noget om, hvilke fejl, der bliver begået.

Lægeformanden vurderer, at det tit handler om forkert medicin til den syge.

»Når man har travlt, er der større risiko for at begå fejl, og det kan for eksempel være at give den forkerte medicin.«

»Med mange patienter vil der også gå længere tid imellem, at man er hos dem. Og så er der mange, som ikke får den nødvendige observation. Det er også et problem,« siger Mads Koch Hansen.

Formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner Ulla Astman (S) vil nu nærstudere undersøgelsen.

»Overbelægning i sig selv er ikke et problem, men det er et problem, hvis der ikke bliver indkaldt ekstra personale. Eller hvis der på gangene ligger patienter, som ikke får den korrekte behandling,« siger hun til Jyllands-Posten.

Dagens Gossip