Patientforsikringen er forberedt på erstatningskrav

Skrevet af admin

31/01/2014

Dagens topnyheder

Ingen af de 96 kræftpatienter og pårørende til tre afdøde patienter, der er blevet fejlbehandlet med kemoterapi, har endnu henvendt sig til Patientforsikringen.

Det oplyser Patientforsikringen, der er den instans, der afgør om de kan få erstatning.

Patienterne er også blevet tilbudt en samtale med hospitalet om den alvorlige medicineringsfejl, de har været udsat for.

I alt 99 patienter, ramt af prostatakræft, er blevet fejlbehandlet med for høj dosis kemomedicin i Odense, Vejle og Aarhus, oplyser Region Midtjylland og Region Syddanmark. Der er ikke konstateret fejl i de tre øvrige regioner.

Tre kan være døde af fejlbehandlingen i Aarhus, mens der hverken kan spores dødsfald eller flere bivirkninger på grund af for meget medicin på Sygehus Lillebælt eller Odense Universitetshospital.

Patienterne led af prostatakræft og blev i 2012 og 2013 behandlet med stoffet cabazitaxel i doser, der har været 16 procent større end ordineret.

Sundhedsstyrelsen har kritiseret, at sygehusapotekerne ikke havde styr på at blande kræftmedicinen korrekt.

- Man burde have blandet medicinen rigtigt, fordi der ikke på noget tidspunkt i indlægssedlen har været en fejl, siger enhedschef Anne-Marie Vangsted til Ritzau og fortsætter.

- Det er til enhver tid sygehusapotekernes ansvar at sikre, at den færdigtilberedte medicin er i overensstemmelse med de indlægssedler, der ligger i pakken.

Selv om indlægssedlen bliver opdateret i oktober 2012, fortsatte sygehusapotekerne i Vejle, Aarhus og Odense med at blande medicinen forkert.

På Aarhus Universitetshospital blev medicinen taget i brug i januar 2012, men først 4. november bliver fejlen opdaget og rettet.

/ritzau/