Pave Frans beder i Den Blå Moské i Istanbul

Skrevet af admin

29/11/2014

Mest læste i dag

Pave Frans rakte lørdag hånden ud mod islam, da bad en stille bøn i den berømte Blå Moské i Istanbul. Siden opfordrede paven til kristen enhed under en gudstjeneste for Tyrkiets lille katolske menighed.

I overensstemmelse med muslimsk tradition tog den argentinsk fødte pave sine sko af, da han indledte sin anden dag på sin pilgrimsfærd til Tyrkiet ved at træde ind i Sultan Ahmet Moskéen, der er bedre kendt som Den Blå Moské.

Pave Frans blev budt velkommen af mufti Rahmni Yaran.

Vatikanets talsmand, fader Frederico Lombardi, sagde, at de to mænd var optaget af en stille tilbedelse af Gud, og erindrede om, at Benedikt XVI havde gjort det samme under sit pavelige besøg i 2006.

Ifølge Lombardi citerede Yaran vers fra Koranen om kærlighedens og retfærdighedens Gud. Han sagde henvendt til Frans:

- Det er vi enige om?

Hvortil paven svarede:

- Ja selvfølgelig er vi enige.

Paven efterlod også en besked i moskéens gæstebog.

- Med tanke på skønheden og harmonien på dette hellige sted, henvender min sjæl sig til den Almægtige, kilden og oprindelsen til al skønhed, og beder den Almægtige om altid at vejlede menneskehedens hjerter til sandhed, godhed og fred, skrev paven.

Frans tog derefter på besøg i den nærliggende Hagia Sophia, der en gang var den største kristne kirke. Den blev omvendt til moské efter den osmanniske erobring af Konstantinopel i 1453, og den blev ændret til et rent sekulært museum i 1935.

En blandet mængde af lokale og turister ventede på paven uden for bygningen, hvor de viftede med tyrkiske, vatikanske og argentinske flag og råbte "Viva il Papa" (Paven længe leve).

Ved middagstid mødte han de lokale ledere af de kristne minoriteter i det overvejende muslimske land.

Om eftermiddagen deltog han i en messe i Helligåndskatedralen inden et møde med den åndelige leder for den ortodokse verden, patriarken i Konstantinopel, Bartholomeus.

Frans' besøg i Tyrkiet kulminerer søndag med samtaler med Bartholomeus. De to leder bestræbelserne på at hele en 1000-årig adskillelse mellem verdens 300 millioner ortodokse og 1,2 milliarder katolikker.

/ritzau/dpa