Pave Frans ophøjer Moder Teresa til katolsk helgen

Skrevet af admin

15/03/2016

Dagens topnyheder

Som mange havde forventet, offentliggjorde Pave Frans tirsdag, at afdøde Moder Teresa skal ophøjes til helgen i den katolske kirke.

Det har Kongregationen for Salig- og Helgenkåring Processer i Vatikanet besluttet.

4. september bliver dagen, hvor modtageren af Nobels fredspris i 1979 bliver helgenkåret. Det er er datoen for en i forvejen planlagt mindehøjtidelighed for Moder Teresa.

Kåringen sker 19 år efter den albanske nonnes død i den indiske by Calcutta, i dag Kolkata. Den indiske katolske kirke havde håbet på, at paven ville lade ceremonien foregå i Calcutta, men det bliver i Vatikanet i Rom.

Hundredvis af mennesker deltog tirsdag i et bønnemøde ved Moder Teresas Hus i Kolkata, som er stedet, hvor Moder Teresa er begravet.

En af deltagerne, Sushmita Roy, der er indisk husmor, fortæller til AFP, at Moder Teresa længe har været en helgen i de indiske katolikkers øjne.

- Jeg er kommer her i dag for at hylde Moder Teresa. Det ville være dejligt, hvis helgenkåringen fandt sted i Kolkata, hvor hun tilbragte det meste af sit liv.

Flere end 300.000 pilgrimme kom til Rom i 2003 til Moder Teresas saligkåring, som er det første skridt på vejen mod helgenkåring.

Saligkåring er et romersk-katolsk ritual, hvor paven erklærer en afdød person for "salig". Det sker efter en større undersøgelse af personens livsførelse og eventuelle skrifter og mirakler, som personen har været en del af.

Moder Teresa, som blev døbt Agnes Gonxha Bojaxhiu i Albanien, var 87 år da hun døde.

Moder Teresa er kendt over hele verden for hendes arbejde med fattige, syge og gamle i Kolkata, som er en af Indiens største byer, og det var også her, hun døde 5. september 1997.

Indien gav hende efter hendes død en statsbegravelse, og i dag er hendes grav en yndet destination for pilgrimme.

/ritzau/