Paven er landet som superstjerne i USA

Skrevet af admin

22/09/2015

Dagens topnyheder

Pave Frans landede sent tirsdag aften dansk tid på en militær flyveplads uden for Washington og påbegyndte et flere dage langt besøg i USA, som mange har set frem til. Men den populære pave er ikke alle amerikaneres kop te.

Paven afsluttede få timer forinden et tre dage langt besøg i Cuba.

På sit fem dage lange besøg i USA skal han besøge Washington, New York og Philadelphia, og ved messer og ceremonier kommer han til at møde tusindvis af amerikanere.

Den 78-årige pave får derfor rig lejlighed til at nå ud til det amerikanske folk, men forud for hans besøg har spørgsmålet, om paven reelt er anti-amerikansk, rejst sig.

Men det fremgår også af de amerikanske medier, at der er meget store forventninger knyttet til pavens besøg, at det er noget af en superstjerne, der er landet.

Pave Frans lægger ikke skjul på, at han er modstander af dele af den amerikanske kultur, og materialisme og tøjlesløs kapitalisme har således fået hårde ord med på vejen.

Han taler især de fattiges sag, opfordrer til bekæmpelse af økonomisk ulighed og har desuden brugt sin røst til at argumentere for en aktiv klimapolitik. Han har også haft hårde ord og truet med alvorlige sanktioner mod præster, der forbryder sig seksuelt mod børn.

De sager har den katolske kirke i USA haft rigelige af.

Fra Wall Street til Tea Party-bevægelsen anses den katolske frontfigur for nærmest at være en dårligt camoufleret marxist, og konservative kredse retter skarp kritik mod Pave Frans.

Til gengæld er paven nogenlunde på politisk bølgelængde med præsident Barack Obama, som han skal aflægge besøg i Det Hvide Hus. Torsdag skal han tale i USA's kongres.

Klima og bekæmpelse af fattigdom vil være to af emnerne, men paven er kendt for også at have sin egen dagsorden med.

- Denne pave er en meget uafhængig skikkelse, og vi ved fra hans tidligere rejser, at vi ikke ved, hvad han vil sige, før han siger det, har Charlie Kupchan, leder af europæiske anliggender i USA's nationale sikkerhedsråd, sagt forud for pavens besøg.

/ritzau/