Paven har indledt historisk møde med russisk patriark

Skrevet af admin

12/02/2016

Dagens topnyheder

Efter næsten 1000 års splittelse mødtes pave Frans fredag med lederen af den russisk ortodokse kirke, patriarken Kirill.

Det historiske møde, som er det første mellem en pave og en patriark fra den russiske gren af den ortodokse kirke, finder sted i Havanas lufthavn.

De to religiøse ledere, som er gæster hos Cubas kommunistiske regering, skal ifølge planen tale sammen i et par timer om en række emner - blandt andet den 1000 år gamle splittelse mellem den vestlige og den østlige gren af kristendommen.

Striden mellem den katolske og den ortodokse kirke går tilbage til splittelsen mellem øst- og vestkirken i 1054

Cubas præsident, Raul Castro, og den cubanske kardinal, Jaime Ortega, som er kirkens øverste repræsentant i Cuba, tog imod paven ved flyet - kun få minutter før hans møde med patriarken Kirill

Den russiskortodokse kirke, som tæller 165 millioner medlemmer ud af i alt 250 millioner ortodokse kristne, er den største og mest indflydelsesrige af de ortodokse kirker.

Et bedre forhold til andre trosretninger har været et af pave Frans' mål, siden han for snart tre år siden blev overhoved for den katolske kirke.

Allerede i 2014 udtalte pave Frans, at han ville mødes med Kirill, når som helst, denne havde lyst.

Mødet vil markere et afgørende nyt stadie i relationerne mellem kirkerne, hedder det i en fælles erklæring. Begge sider håber, det vil være "et tegn på håb for alle mennesker, som har god vilje".

Der findes ikke et overhoved for den ortodokse kirke, som har samme rang, som paven har i den katolske kirke. Men patriarken i Istanbul har forrang for de andre ortodokse overhoveder.

/ritzau/Reuters