Paven: Jeg svigter ikke kirken

Pave Benedikt XVI ledede søndag sin sidste gudstjeneste på Peterspladsen inden sin tilbagetræden. Det 85-årige overhoved for den romersk-katolske kirke sagde til titusinder af mennesker, at han tjener Guds ønsker og ikke svigter den romersk-katolske kirke.

- Jeg vil fortsætte med at tjene og elske kirken ved at bede og meditere, sagde han om sin historiske beslutning om at abdicere fra posten som kirkeligt overhoved for 1,2 milliarder katolikker.

Paven, der læste den traditionelle Angelus-bøn fra et vindue i sin lejlighed højt over Peterspladsen, sagde, at Gud har opfordret ham til "at bestige et bjerg."

I kirkens 2000 år lange historie er det kun sket en gang tidligere, at en pave er trådt tilbage af egen fri vilje, og pave Benedikt er den første siden middelalderen.

Hans beslutning har udløst en strøm af rygter og spekulationer forud for det kommende konklave eller pavevalg, hvor der endnu ikke er nogen favorit til at efterfølge Joseph Ratzinger.

Flere iagttagere venter, at en væsentligt yngre mand vil blive udvalgt til posten, og en mere pastoralsk figur end den akademiske Benedikt.

Pavens talsmand fordømte lørdag italienske medierapporter om, at intriger, korruption og afpresning præger det katolske hierarki i Rom.

- Der er personer, som vil stille kirken og dens ledelse i et dårligt lys, sagde Vatikanets talsmand, Federico Lombardi.

Lombardi sagde, at "sladder, vildledende information og somme tider bagvaskelse" præger de rapporter, som omhandler en undersøgelseskomité, hvor kardinaler efterforsker en række lækager af fortrolige dokumenter fra paven.

Da Pave Benedikt tidligere på måneden meddelte, at han vil trække sig tilbage, sagde han, at beslutningen var truffet på grund af hans høje alder.

Men den italienske avis La Repubblica skriver, at den har baggrund i kardinalernes hemmelige rapport.

Ifølge avisen har kardinalerne beskrevet magtkampe mellem forskellige netværk i Vatikanet. Et af disse netværk skulle blandt andet fokusere på overtrædelser af kirkens regler om sex og penge.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip