Paven kan tirre Tyrkiet med ny udtalelse om folkedrab

Skrevet af admin

24/06/2016

Dagens topnyheder

Pave Frans vil formentlig udløse ny vrede i Tyrkiet, efter han fredag under et besøg i Armenien brugte ordet "folkedrab" til at beskrive massedrab på armeniere i 1915.

I en tale til Armeniens præsident og flere diplomater brugte paven betegnelsen "Metz Yeghern" på armensk, som kan oversættes til "Det Store Onde".

Derudover tilføjede han ordet "folkedrab", som ikke optrådte i hans talepapirer, skriver Reuters.

- Denne tragedie, dette folkedrab har desværre markeret begyndelsen på en sørgelig række af store katastrofer i det seneste århundrede, sagde paven i sin tale, som blev holdt i præsidentpaladset i Armeniens hovedstad, Jerevan.

Der var ikke umiddelbart nogen reaktion fra Tyrkiet, som sidste år rasede over pavens brug af den politisk yderst følsomme betegnelse for det, der skete i Armenien for et århundrede siden.

Sidst paven brugte betegnelsen "folkedrab", hjemkaldte Tyrkiet sin ambassadør i Vatikanet i 10 måneder.

Tyrkiet anerkender, at mange kristne armeniere, som boede i det daværende Ottomanske Rige, blev dræbt i sammenstød med ottomanske styrker under Første Verdenskrig.

Historikere vurderer, at systematiske massakrer og fordrivelser kostede mellem 1-1,5 millioner armeniere livet i perioden 1915-1918.

Tyrkiet mener, at det drejer sig om langt færre dødsofre, og benægter, at drabene var systematiske og tilsammen udgør et folkedrab.

/ritzau/Reuters