Paven skal flytte

Når pave Benedikt XVI abdicerer torsdag, vil han tilbringe en længere periode i pavens sommerbolig Castel Gandolfo, der ligger uden for Rom. Der er en fantastisk udsigt fra huset, der er omgivet af park og have, og har sit eget landbrug.

-Jeg finder alt i Castel Gandolfo. Et bjerg, en sø og jeg kan endda se havet, sagde Benedikt i 2011 om sommerboligen.

Det er planen, at Benedikt skal tilbringe omkring to måneder i paladset, som er bygget på en klippe over søen Albano. Derefter vil han trække sig tilbage til et kloster i Vatikanet.

Villaen og haverne uden for Rom, som ejes af Det Hellige Se (Vatikanstaten), er 11 hektar større end selve Vatikanet, som er verdens mindste stat.

En fløj i paladset ligger ud til torvet i Castel Gandolfo, som er en middelalderby, der anses for at være en af Italiens smukkeste. Det er fra et vindue i denne fløj, at pave Benedikt vinker farvel en sidste gang torsdag og derefter helliger sit liv til bøn og studier uden for offentlighedens søgelys.

Fra sommerboligen er der udsigt til søen, ligesom havet kan skimtes i horisonten bag havens skulpturer, frugttræer og drivhuse med ornamentale blomster. Mange paver har haft boligen som deres foretrukne opholdssted, da den ligger i 426 meters højde som en kølig oase.

- Her vil paven finde en familiestemning. Der er ingen store kunstværker og ingen kolossalt store rum, siger den hvidhårede Petrillo, som er med til at holde stedet.

Han siger, at nyheden om pavens tilbagetræden kom som et lyn fra en klar himmel.

Petrillo siger videre, at Benedikt kun sjældent er gået rundt mellem havens fontæner og blomsterbede:

- Han er en reserveret mand, som er optaget af studier. Han er ikke vild med at være ude.

Benedikt får to privatsekretærer samtidig med, at fire kvinder, der ikke er fra kirken, vil indgå i hans stab.

Pave Benedikt XVI skal for øvrigt fremover tituleres "hans hellighed", og han får titlen "pave emeritus," når han er gået af.

Den tysk-fødte pave Benedikt, der har det verdslige navn Joseph Ratzinger, vil fremover bære en enkel hvid præstekjole, men han vil ikke være iført de "røde fiskersko", som også er en del af pavens dragt.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip