Paven vælger nye kardinaler: Skærpet fokus på fattige

Pave Frans har søndag sat et markant aftryk på toppen af den katolske kirke ved udnævnelsen af 19 nye kardinaler.

Halvdelen af de nye kardinaler er ikke-europæere, og dermed skærper paven sin position som et talerør for verdens fattige, skriver Reuters.

16 af kardinalerne er under 80 år og er således berettiget til at deltage i en kommende konklave - valget af en ny pave.

Pave Frans har set mod alle verdens hjørner i udvælgelsen og har peget på kardinaler fra Italien, Tyskland, Storbritannien, Nicaragua, Canada, Elfenbenskysten, Brasilien, Argentina, Sydkorea, Chile, Burkina Faso, Filippinerne og Haiti.

Den store diversitet i valget understreger pavens fokus på mindre udviklede lande. Pave Frans er den første latinamerikanske pave og den første ikke-europæiske pave i omtrent 1300 år.

Kardinaler er pavens nærmeste rådgivere både i Vatikanet og rundt om i verden.

De nye konklave-berettigede kardinaler er i aldersgruppen 55-74 år.

Fra Latinamerika er den 66-årige ærkebiskop Aurelio Poli - pave Frans' efterfølger i den Argentinske hovedstad, samt ærkebiskopperne fra Managua i Nicaragua, Rio de Janeiro i Brasilien og Santiago i Chile.

Fra Afrika har pave Frans peget på ærkebiskopperne fra Ouagadougou i Burkina Faso og Abidjan i Elfenbenskysten. Fra Asien er der tale om ærkebiskopperne fra Seoul i Sydkorea og Cotabato i Filippinerne.

Den 55-årige ærkebiskop Chibly Langlois er den første kardinal fra Haiti, det fattigste land i den vestlige hemisfære.

- Vinderen her er det globale syd, siger Andrea Tornielli, som har skrevet omtrent 50 bøger om den katolske kirke og i sidste måned interviewede pave Frans.

- Det er desuden bemærkelsesværdigt at notere sig pavens opmærksomhed på kirken i Haiti, der har været i knæ siden jordskælvet i 2010 og er præget af generel fattigdom, siger Tornielli.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip