PEN: Jyllands-Posten i forståelig selvcensur

Skrevet af admin

08/01/2015

Dagens topnyheder

Det er udtryk for en form for selvcensur, når Jyllands-Posten som det eneste af de tre store dagblade ikke har bragt satiretegninger fra det franske magasin Charlie Hedbo, der onsdag blev offer for en skudmassakre, der kostede 12 mennesker livet, heraf fire fremtrædende bladtegnere.

Det siger Anders Jerichow, formanden for foreningen Danske PEN, der blandt andet kæmper for ytringsfriheden.

- Netop i dag var der virkelig en grund til at bringe tegningerne fra det franske magasin i solidaritet. Når Jyllands-Posten ikke gør det, lægger avisen bånd på sig selv, det er en form for selvcensur.

- Det er totalt forståeligt, at de gør det. Men jeg synes, at det er uhyggeligt, at de skal føle, at det er nødvendigt, siger Anders Jerichow til Ritzau.

Mens Politiken, Berlingske, Information, BT og Ekstra Bladet i større eller mindre format bringer satiriske tegninger fra Charlie Hebdo, der gør grin med blandt andet magthavere og religioner, begrunder Jyllands-Posten ikke, hvorfor avisen ikke følger de andre store avisers eksempel.

Jyllands-Posten bragte 12 Muhammed-tegninger i 2005, i 2006 bragte Charlie Hebdo to af tegningerne i solidaritet med Jyllands-Posten.

Jyllands-Posten skriver i sin leder torsdag, at den "husker attentatet mod bladtegner Kurt Westergaard, som var meget tæt på at lykkes".

- Vi husker flere forpurrede planer om at angribe Jyllands-Postens bladhus i København. Vi husker også, at en amerikansk terrorist under falsk dække skaffede sig adgang til bladhuset med henblik på at forberede et terrorangreb. Og så er der alt dét, vi ikke ved, hedder det i avisens leder.

Lederen slutter med en konstatering af, at læren af de seneste 10 år med ytringsfriheden under angreb er, at "et frit samfund ikke får mindre vold ved at bøje af. Det får mere vold".

PEN-formanden siger, at Jyllands-Posten tydeligvis er bekymret for sin sikkerhed.

- Men der vil være fokus på - også internationalt - hvad avisen gør i forbindelse med massakren på Charlie Hebdo. Til gengæld er det opløftende, at så mange andre medier bringer tegningerne, siger Anders Jerichow.

Også Danske PEN har bragt en af magasinets tegninger på sin hjemmeside.

/ritzau/