Pengeinstitut får næse for at afvise kunder

Det står klart, efter at Finanstilsynet netop har givet Merkur - Den Almennyttige Andelskasse en påtale for at have forbrudt sig mod god skik for pengeinstitutter.

Finanstilsynet oplyser i en redegørelse som sagen, at tilsynet tilbage i starten af året fik henvendelser fra to borgere, der havde fået afslag på at oprette en almindelig indlånskonto hos Merkur - Den Almennyttige Andelskasse.

Afvist borger var dårlig betaler

Den ene borger var blevet nægtet kontoen, fordi han ikke havde overholdt sine aftaler med tidligere kreditorer. Den anden havde ikke fået begrundelse for afslaget, men andelskassen oplyste i forbindelse med behandlingen af sagen til Finanstilsynet, at »det var instituttets opfattelse, at kontoen ikke var i borgerens interesse.«

Men ingen af afslagene var ifølge Finanstilsynet i orden. Ifølge § 20 i »God Skik-Bekendtgørelsen« kan et pengeinstitut ikke uden en saglig begrundelse nægte at oprette en almindelig indlånskonto. Og barren for at kunne blive nægtet adgang til en konto er sat ret højt. En saglig begrundelse er eksempelvis »hvis borgeren optræder anstødeligt eller er til gene for pengeinstituttets øvrige kunder og/eller ansatte,« lyder det i tilsynets redegørelse.

Havde overtrådt regler for god skik

Tilsynet mener derfor, at Merkur Andelskasse har overtrådt god skik-reglerne, og at en afvisning med den begrundelse, at kontoformen ikke er hensigtsmæssig for kunden, ikke er en saglig begrundelse

»Finanstilsynet finder, at det er op til kunden at vurdere, om den anførte konto med de funktioner, som pengeinstituttet tilbyder, er en ydelse, som han eller hun ønsker,« skriver Finanstilsynet i redegørelsen.

I forhold til den anden borger vurderer Finanstilsynet ligeledes, at afslaget var i strid med God Skik-reglerne.

»Den omstændighed, at en forbruger er registreret i et kreditkortregister eller har udestående fordringer til anden side, er ikke en saglig begrundelse, og kan derfor ikke tilsidesætte forbrugerens ret til at have en almindelig indlånskonto,« skriver tilsynet.

Andelskassen har altså nu fået en påtale og har på baggrund af sagerne sendt standardbreve ud til forbrugere med oplysninger om, hvordan de kan få en indlånskonto.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip