Pengestærke sponsorer stiller store krav til Fifa-reformer

Skrevet af admin

02/12/2015

Dagens topnyheder

Hvert år lægger nogle af verdens største firmaer svimlende millionbeløb i kassen hos Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) for at blive eksponeret på højeste niveau i verdens største sportsgren.

Derfor kræver virksomhederne også positiv eksponering. Det har ikke været tilfældet det seneste halve år med den verserende Fifa-skandale, der handler om korruption og bestikkelse.

Det har tidligere fået især de amerikanske sponsorer til at true med at trække sig fra sponsorater, men det er endnu ikke sket. I stedet har de nu valgt at stille store krav til det fremtidige arbejde i Fifa.

I et fælles brev fra AB InBev, Adidas, The Coca-Cola Company, McDonald's og Visa gør de pengestærke sponsorer klart, at de forventer sig meget af det igangværende reformarbejde i Fifa.

- Vi ved, at I, medlemmer af eksekutivkomitéen, snart vil kigge på en liste med reformer, som skal styrke Fifa's ledelse, står der i brevet.

- Vi opfordrer jer til at indtænke positive ændringer og også erkende, at dette kun er et skridt i retning af at skabe en troværdig fremtid for Fifa.

Herefter bliver sponsorerne mere konkrete i forhold til, hvilke reformer de forventer vedtaget.

- Gennemsigtighed, ansvarlighed, respekt for menneskerettighederne, integritet, lederskab og ligestilling mellem kønnene er afgørende for fremtiden for Fifa, står der i brevet.

Men det hele skal starte med en forandring af selve Fifa.

- Reformer kan sætte den korrekte ramme for disse egenskaber, men en kulturel forandring er også nødvendig.

- Kulturændringen er nødt til at begynde indefra i Fifa og derigennem gå videre ud.

Afgående Fifa-præsident Sepp Blatter er lige nu suspenderet i 90 dage, og det samme er en af kandidaterne til at overtage hans post, Det Europæiske Fodboldforbunds (Uefa) præsident, Michel Platini.

En mistænkelig pengeoverførsel fra Blatter til Platini i 2011 har vakt mistanke, og det har været en af årsagerne til suspenderingen.

Der er ekstraordinært valg til Fifa's præsidentpost 26. februar 2016, hvor der skal findes en afløser for Sepp Blatter.

/ritzau/