Penkowa bad selv politiet om ransagning af kontor

Under normale omstændigheder vil de fleste mennesker nok helst være fri for at få endevendt sine ejendele af ordensmagten. Men ikke hjerneforskeren Milena Penkowa.

Fredag i Københavns Byret, hvor Penkowa er tiltalt for dokumentfalsk, forklarer hun, hvorfor hun i sin tid bad sin advokat, Kåre Pihlmann, kontakte politiet og foranledige en ransagning på Panum Instituttet i København.

Den 42-årige tidligere stjerneforsker forklarer, at hun var bekymret over, at institutleder Albert Gjedde ikke skulle håndtere hendes ting på universitetet efter bogen.

Som institutleder var det nemlig Gjedde, der stod for opbevaringen af Penkowas arbejdsredskaber, -papirer med mere, efter at hun i marts 2010 blev suspenderet fra sit professorat på universitetet.

- Jeg var bange for, at bevismaterialer skulle forsvinde. Ikke mindst i lyset af, at man sætter anklageren (Gjedde, red.) til at vogte over bevismaterialerne. Det hører ikke hjemme i et retssamfund, fortæller Milena Penkowa.

Mens hun siger den sidste sætning, banker hun demonstrativt i vidneskranken på hver enkelt stavelse.

Milena Penkowa omtaler Albert Gjedde som "anklageren", fordi han i 2010 anmeldte hende til Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed i en sag, som i 2012 endte med, at Penkowa i to tilfælde fik kritik for uredelighed.

Albert Gjedde, som Penkowa ifølge hende selv har et "modsætningsforhold" til, skal fredag eftermiddag afgive forklaring som vidne i sagen.

Advokat Kåre Pihlmann fortæller, at det i hans øjne kom som en overraskelse, at Penkowa bad om en ransagning

- I de 16 år jeg har været i branchen, er det her den eneste gang, at jeg har oplevet en klient bede mig om at foranledige en ransagning, fortæller Kåre Pihlmann.

Det var i forbindelse med ransagningen i marts 2011, at Penkowa blev sigtet i dokumentfalsk-sagen.

Ironisk nok var det ved den ransagning, at politiet beslaglagde en harddisk tilhørende Penkowa, der indgår som en central del af anklagemyndighedens bevismateriale i sagen.

Ransagningen blev i øvrigt efterfølgende ramt af en mindre skandale, da politiet overså en 400 liters kummefryser, som blandt andet indeholdt nogle vævsprøver tilhørende Penkowa.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip