Penkowa husker ikke detaljer i dokumentfalsk-sag

Hjerneforskeren Milena Penkowa har svært ved at huske i detaljer, hvad der er foregået i forskellige sammenhænge for mere end 12 år siden. Det fortæller hun torsdag i Københavns Byret.

Her er Milena Penkowa tiltalt for tilbage i 2003 at have brugt falske dokumenter til at overbevise ledelsen på Københavns Universitet om, at en række rotteforsøg og videnskabelige artikler herom var udført efter bogen.

- Det har jeg ingen hukommelse om, lød det igen og igen fra Penkowa, når specialanklager Susanne Bitsch spurgte ind til detaljer om, hvad der var blevet sagt på møder mellem Penkowa og ledelsen på universitetet.

Heller ikke detaljer om samtaler med sine samarbejdspartnere i Spanien står synderligt klart i Penkowas erindring. Det samme gælder detaljer om antallet af nogle såkaldte kontroldyr, som ifølge Penkowa er indgået i hendes forskning.

- Det giver ikke mening at gætte. Hvis jeg gjorde det, ville det være useriøst, for sådan er hukommelsen ikke konstrueret, lyder det fra hjerneeksperten, som ellers beredvilligt forsøger at svare på samtlige spørgsmål fra specialanklageren.

Anklagemyndigheden mener, at Penkowa har begået groft dokumentfalsk i forlængelse af sin forskning. Det skete angiveligt på et tidspunkt, hvor Penkowa kæmpede for at få godkendt sin doktordisputats.

Bedømmelsesudvalget, som skulle godkende disputatsen, nægtede på grund af utilfredshed omkring dokumentationen af de rotteforsøg, som indgik.

Den påståede dokumentfalsk er ifølge anklagemyndigheden foregået i forbindelse med, at Penkowa over for universitet har villet dokumentere, at rotteforsøgene har været udført efter bogen.

Udvalgende Vedrørende Videnskabelig Uredelighed har i juni i år fastslået, at Milena Penkowas forskning ikke kan siges at være uredelig.

Den afgørelse har fået Penkowas advokat, Kåre Pihlmann, til at kræve sagen afvist ved Retten. Det spørgsmål vil retten dog først tage stilling til en gang i september, når bevisførelsen i straffesagen er slut.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip