Pensionist taber opgør med selskab om rente

Østre Landsret har mandag frifundet et pensionsselskab i en principiel strid om, hvordan en rentegaranti skal beregnes.

Spørgsmålet er, om rentegarantien skal forstås sådan, at der årligt skal tilskrives den lovede rente - eller om renten blot skal beregnes som et gennemsnit over årene.

I retssagen har Forbrugerrådet ført ordet for den pensionerede læge Helge Gøttsche, som mener, at han er blevet snydt for den årlige tilskrivning af en rente på 4,5 procent.

Hvis han havde fået medhold, risikerede pensionsselskaberne at skulle af med milliarder af kroner til tusinder af andre kunder.

Ifølge pensionsrådgivningsfirmaet Invensure kunne regningen løbe op i mindst 20 milliarder kroner, har firmaets direktør, Søren Andersen, tidligere sagt til dagbladet Børsen.

Men resultatet af striden er altså blevet, at landsretten har frifundet SEB Pensionsforsikring A/S.

Landsretten fastslår, at der i den pensionerede læges to rateforsikringspensioner tegnet i 1982 og 1986 ikke findes løfter om en bestemt årlig forrentning.

Heller ikke i forsikringstilbuddet og i en såkaldt forsikringsbegæring står der noget om en garanteret årlig forrentning.

Ganske vist har pensionisten hvert år fået en depotoversigt, som frem til 2009 viste, at renten var på 4,5 procent eller derover.

Men det kan ikke forstås derhen, at kunden er blevet garanteret en årlig tilskrivning, lyder det.

Heller ikke bestemmelser om tilbagekøb giver grundlag for kravet om en årlig tilskrivning, fremgår det af dommen.

Landsdommerne erkender, at der gennem årene har været en højrøstet diskussion og uenighed i pensionsbranchen om "den anvendte sprogbrug" og om nogle bestemmelser om genkøbsværdi.

Dette medfører dog ikke, at SEB Pensionsforsikring er forpligtet ud over, hvad der fremgår af aftalerne om de to rateforsikringspensioner, fastslås det i afgørelsen.

Rentegaranti eller minimumsrente var i mange år et slagnummer i branchens forsøg på at hverve kunder.

Sagen er blot den seneste i en stribe, hvor kunder anklager finansverdenen for at have ført dem bag lyset.

Lægens advokat, Karsten Høj, har tidligere udtalt, at han forventer, at sagen skal videre til Højesteret.

/ritzau/

Dagens Gossip