Pensionsalderen stiger uafhængigt af reformer

Danskerne bliver ganske enkelt stadig længere på arbejdsmarkedet, og dermed overhaler tilbagetrækningsmønsteret den køreplan, som politikerne har lagt igennem mange års omdiskuterede reformer.

I 2002 var danskerne i gennemsnit 63,1 år gamle, når de forlod arbejdsmarkedet. I 2012 blev de hængende på jobbet, til de var 64,3 år.

Spørgsmålet er, hvem der styrer den udvikling – eller måske snarere om der overhovedet sidder nogen med styrepinden?

»Det er vigtigt at være opmærksom på, at tilbagetrækningsalderen er steget automatisk – helt uafhængigt af økonomiske incitamenter,« siger professor Per H. Jensen fra Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet til Ugebrevet A4.

Han mener ikke, at det er de politiske reformer, der holder folk længere på arbejdsmarkedet.

»Mange af ændringerne træder jo først i kraft om mange år. Så vi er vidne til en udvikling, der kommer helt af sig selv, uanset om man skruer på de økonomiske skruer og incitamenter, eller om man ikke gør det,« fastslår Per H. Jensen over for Ugebrevet A4.

Den udlægning møder opbakning på Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet.

»Det er interessant at betragte et forløb, der nærmest minder om, at befolkningen og arbejdsmarkedet er begyndt at løbe hurtigere end politikerne og tilpasse sig en situation, der slet ikke er indtrådt endnu,« konstaterer professor Peder J. Pedersen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip