Pensionskasser holdt snitterne fra Grækenland

Skrevet af admin

22/12/2015

Dagens topnyheder

Investorer, der købte græsk gæld, da landet i sommer var i dyb krise, har tjent gode penge.

Men det er en farlig leg, og en stribe danske pensionskasser fortæller til Ritzau, at de holdt sig langt fra spekulation i Sydeuropa, da den største finansielle krise i Europa i år rasede.

Krisen blev udløst, da Grækenland ikke levede op til EU's krav, og pengestrømmen til det trængte land lukkede ned. Det tvang i en periode landet til at lukke sine banker, og en statsbankerot lurede.

Det sendte renterne på 10-årige græske statsobligationer kortvarigt op i 20 procent, mens frygten, for at krisen kunne sprede sig, også sendte obligationer fra Spanien og Portugal i udsalgskassen.

Danske pensionskasser holdt sig dog umiddelbart fra at handle.

- Vi har haft en pæn eksponering mod Sydeuropa, siden uroen startede i 2012. Men vi valgte at sælge det sidste, vi havde, i foråret.

- Ikke fordi vi er bekymrede for Europa som sådan, men obligationerne var ikke attraktive længere, siger obligationschef hos PKA, Inger Huus Pedersen.

Hun bliver heller ikke i dag fristet af billige græske statsobligationer:

- Jeg holder meget af Grækenland, men det er en meget kompliceret situation, der er lige så politisk som økonomisk.

- Og landet har stadig nogle udfordringer foran sig. Så vi var ikke fristede, og vi synes ikke, det passer til os at tage de meget risikable positioner, siger hun.

Hos AP Pension fortæller Søren Dahl, administrerende direktør, at man også aktivt fravalgte at handle med Sydeuropæiske obligationer under tumulten.

- Vi har ikke dyrket det der med randstater. Man skal gøre op med sig selv, hvem torsken er, hvis man sætter sig ned ved det spillebord. Er du den snedige, eller er det dig, der taber? siger Søren Dahl og fortsætter:

- Dem, der har styr på sådan en situation, er de store investeringsbanker, der har fire-fem mand dedikeret til at være i kampzonen, og som sidder og rådgiver regeringerne. Så der valgte vi at sige, at det spil, det vil vi ikke spille, siger han.

Sampension oplyser, at man ikke handlede med hverken græske eller portugisiske statsobligationer under krisen.

/ritzau/