Pensionsselskaber i milliardduel om Mærsk

Der er ringet ind til et af de helt store slagsmål, der langt overgår, hvad der sker i skolegårde og ringhjørner. A.P. Møller -  Mærsk har netop sendt selskabets pensionsaftale i udbud, og som noget helt usædvanligt har koncernen valgt at lade de kommercielle pensionsselskaber gå i direkte clinch med arbejdsmarkedskasserne.

Det er første gang, arbejdsmarkedskasserne er inviteret med i et af de helt store udbud, for de kommercielle pensionsselskaber har siddet tungt på markedet for firmaordninger, og Mærsks pensionsordning er en af de største herhjemme med en aftale i milliardklassen, skriver Børsen.

Dermed er der lagt op til et opgør mellem to ellers helt adskilte dele af den danske pensionsbranche, og det kan flytte aftaler for milliarder af kroner ifølge pensionsekspert Søren Andersen fra rådgivningsfirmaet Invensure.

»Hvis vi udvisker grænserne mellem den kommercielle og den ikke-kommercielle verden, er det omkring et par tusind milliarder kroner, som kan flyttes frem og tilbage,« siger han til Børsen.

Og det bliver i høj grad en kamp om priser, da omkostningerne i arbejdsmarkedskasserne er betydeligt lavere, men produktudbuddet også er mere simpelt over for den større produktpalette og højere priser hos de kommercielle selskaber.

Slagsmålet drejer sig om arbejdsmarkedskasserne Pension-danmark og Sampension, der står over for PFA og Danica - de to største kommercielle aktører, hvor Mærsk i dag er kunde hos Danica.

Ingen af pensionsselskaberne har ønsket at udtale sig til Børsen, som heller ikke har kunnet bringe en kommentar fra Mærsk. Men det er ikke første gang, Mærsk leger kispus med pensionerne herhjemme.

For et år siden forsøgte koncernen at påvirke pensionsbranchen ved at opfinde eget værktøj til at til at sammenligne afkast i forskellige selskaber, efter koncerndirektør Jesper Cramon rettede skarp kritik mod lukketheden i pensionsbranchen.

»Hvis der er nogen, der skal være med til at ændre den måde, vi tænker pension på i Danmark, så er det jo ikke slagteren nede på hjørnet. Så er det de store virksomheder, der kan være med til at sætte dagsordenen,« siger Søren Andersen til Børsen.

 

Dagens Gossip