Pentagon bekræfter: Kina har opstillet missiler på øer

Skrevet af admin

18/02/2016

Dagens topnyheder

USA's forsvarsministerium, Pentagon, bekræfter onsdag, at meget tyder på, at Kina har opstillet et jord-til-luft-missilsystem på en række ubeboede øer i Det Sydkinesiske Hav, som flere lande gør krav på.

Det skriver Reuters.

Ifølge Pentagon bekræfter satellitbilleder det kinesiske tiltag.

- Vi opfordrer alle aktører, der gør krav på øerne i Det Sydkinesiske Hav, til offentligt at forpligte sig til en gensidigt stop for yderligere landvinding eller opbygning af nye faciliteter, siger Bill Urban, talsmand for Pentagon.

Området i Det Sydkinesiske Hav er en del af Paraceløerne. Her sejlede et amerikansk krigsskib i januar tæt på en anden ø for at markere retten til fri sejlads i området - til Kinas store utilfredshed.

Både Kina, Taiwan og Vietnam gør krav på Paraceløerne.

Kinas udenrigsminister, Wank Yi, afviste onsdag blankt, at kineserne skulle have installeret det omtalte raketsystem

Ministeren mener, at historien er det pure opspind fra visse vestlige medier. Det var amerikanske Fox News, der først skrev om historien.

Det Sydkinesiske Hav, der gemmer på store oliereserver, har længe været genstand for territoriale skænderier. Der har ikke mindst været voksende spændinger mellem Beijing og Washington omkring kinesernes bygning af kunstige øer på koralrev og klippeskær i området.

USA siger, at folkeretten ikke tillader territorialt farvand omkring kunstige øer, der er bygget på tidligere undersøiske skær, selv om kineserne også har bygget landingsbaner og havne på stedet.

/ritzau/Reuters