Pernille Skipper vil gå enegang om EU

Skrevet af admin

14/05/2016

Mest læste i dag

Skal Enhedslisten indvælges i EU-Parlamentet eller stadig opstille for Folkebevægelsen mod EU?

Knap to af tre partimedlemmer - 57 procent - støtter i en urafstemning, at Enhedslisten går enegang, mens godt en tredjedel - 34,9 procent - vil blive i Folkebevægelsen.

På Enhedslistens årsmøde i pinsen afgøres det, hvad partiet gør. Partiets nye politiske ordfører, Pernille Skipper, støtter, at Enhedslisten selv stiller op til EU-Parlamentet.

- Vi skal stille op selvstændigt i et valgforbund med Folkebevægelsen. Jeg tror, der er rum og plads til det, fordi EU-modstanden er voksende, og det er vigtigt, at der er en stemme, som får samlet den helt berettigede EU-kritik op, siger hun.

Folkebevægelsen mod EU's parlamentariker, Rina Ronja Kari, er medlem af Enhedslisten ligesom Folkebevægelsens tidligere parlamentarikere Ole Krarup og Søren Søndergaard.

Ritzau har forgæves søgt hendes kommentar, men hun henviser til Folkebevægelsens landssekretær, Poul Gerhard Kristensen.

Ritzau har talt med partiets to tidligere EU-ordførere Keld Albrechtsen og Per Clausen, mens EU-ordfører Søren Søndergaard, som fra 2007 til 2014 sad i EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, er bortrejst.

I 2009 lukkede Keld Albrechtsen som landsformand Junibevægelsen, der ikke kom i EU-Parlamentet. I 2002 fik han tørre tæsk for sin EU-positive linje på Enhedslistens årsmøde, hvor kun 4 af 165 delegerede støttede ham.

Spørgsmål: Har du nu sejret ad helvede til, Keld Albrechtsen?

- Jeg har støttet tanken om enegang i lang tid. Det stod godt 50-50 ved en tidligere urafstemning, og så blev forslaget stemt ned ved årsmødet. Nu tænker jeg, at man vil følge indstillingen, fordi den er ganske klar, siger Keld Albrechtsen.

Han vil blive i EU for at samarbejde med den europæiske venstrefløj mod de højreorienterede partiers fremmarch i EU. Men mange i Enhedslisten vil stadig ud af EU, erkender Keld Albrechtsen.

- Det er en parole, jeg er stærkt skeptisk overfor. Derfor kan man ikke sige, at jeg har sejret ad helvede til, siger han.

I Enhedslistens principprogram er partiet "stærke modstandere af EU og støtter en dansk udmeldelse såvel som en nedlæggelse af EU".

Per Clausen mener også, at Enhedslisten bør opstille selv. Det bør ske i teknisk valgsamarbejde med Folkebevægelsen for at stoppe stemmespild.

- Jeg støtter, at vi stiller selvstændigt op. Det giver rigtig god mening, at Enhedslisten også her er fuldt politisk til stede på denne politiske scene, siger Per Clausen.

I 2012 undskyldte Per Clausen på hjemmesiden modkraft.dk, da han sagde det samme i netavisen Altinget.dk.

Spørgsmål: Hvad er der sket siden?

- Jeg har længe indtaget det samme standpunkt i den interne debat i Enhedslisten. Vi har fået et stadig tættere samarbejde med partier i det øvrige Europa, siger Per Clausen.

- Det vil være helt oplagt at få en stærkere organisation af EU-modstandere end Folkebevægelsen er i stand til.

Han afviser, at Enhedslisten lægger Folkebevægelsen i graven.

- Det mener jeg ikke. De, der siger det, mener, at Folkebevægelsen er en stærk folkelig bevægelse, siger Per Clausen.

/ritzau/