Personfarlig kriminalitet rammer oftest kvinder

Sociolog ved Det Kriminalpræventive Råd Rannvá Thomsen forklarer, at overvægten af kvinder skyldes, at 90 procent af alle sædelighedsforbrydelser, der eksempelvis dækker over voldtægt, rammer kvinder.

»Sådan har det altid været, men heldigvis er antallet af anmeldelser faldet, hvilket kunne tyde på, at der er færre voldtægter,« siger hun.

Alligevel er der flere kvinder, der bliver udsat for alvorlig vold. I 2005 var der 290 kvindelige ofre, men tallet er steget til 348 i 2012.

Forfatter til flere bøger om kvinders psykiske og fysiske selvforsvar Chris Poole fortæller, at kvinder ofte selv kan nå at afkode, hvornår volden er på vej.

»Den potentielle angriber prøver kvinden af på forskellige måder og forsøger at teste grænserne, og finde ud af, hvor nemt han kan få sin vilje med kvinden. Det er der, man skal sætte klare grænser,« siger hun.

Selv om der er en stigning i den alvorlige vold mod kvinder, er 56 procent af alle ofre for vold stadig mænd. Rannvá Thomsen forklarer, at det hænger sammen med, at det oftest er mænd, der banker hinanden i byen. Til gengæld rammer tricktyverier og tasketyverier i tre ud af fire tilfælde kvinder.

»Hvis man har pung og nøgler i lukkede lommer i stedet for i baglommen, vil det hjælpe. Samtidig vil det gøre en forskel, hvis kvinderne gik med tasken på armen i stedet for i hånden,« siger Rannvá Thomsen, der påpeger, at det ikke er klarlagt, hvorfor særligt kvinder bliver ramt af tricktyverier.

Dagens Gossip