Pessimisme hos mælkeproducenter trods stigende priser

Skrevet af admin

19/08/2015

Dagens topnyheder

De mælkeproducerende landmænd er tvunget i knæ på grund af markant lave mælkepriser, så det var en lille, men tiltrængt opmuntring, der tirsdag kom deres vej.

Den store internationale auktion over mejeriprodukter, Global Dairy Trade, lukkede med et plus på næsten 15 procent, og det var første gang siden begyndelsen af marts, at auktionen lukker med en prisstigning.

Selvom auktionsprisen steg for første gang i 11 forsøg, er der ingen hos Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, som går rundt med armene over hovedet.

- Dette er kun en fakkel i det fjerne, siger bestyrelsesformanden for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen, til Ritzau, og uddyber:

- Udbuddet var sænket til to tredjedele af det normale, så det er da positivt, det ikke blev et fald i pris, men det ville jo have været ekstremt negativt, hvis vi havde fået et fald på et mindre udbud.

Mejerikoncernen Arla betaler i denne måned sine danske producenter 2,13 kroner for et kilo mælk, og det er cirka en krone mindre end for halvandet år siden.

Bestyrelsesformanden formoder, at bunden er nået for mælkepriserne, men frygter, at den lave pris også betyder, at enden er nået for flere mælkeproducenter.

Ifølge Kjartan Poulsen er problemet, at der produceres mere mælk, end markedet kan håndtere.

- Vi skal have reduceret den globale produktion og i første omgang i Europa, så vi kan få en prisstigning, og derfor er vi nødt til at gå sammen og finde en måde at sænke produktionen på.

Da Rusland indførte embargo mod import af mælk i august 2014, begyndte problemerne for alvor for mælkeproducenterne, og Poulsen mener, at man allerede dengang skulle have reageret.

- Vi vidste jo allerede da, at de tre milliarder kilo mælk, som Rusland aftager, ville blive til overs, og samtidig med at vi slap mælkekvoten 1. april i år, havde vi alle tegn på, at det ville gå galt.

Mælkeproducenternes landsforening efterlyser nu en markedsstyringsmekanisme, som kan justere udbuddet af mælk i forhold til efterspørgslen.

/ritzau/