PET: 11 fra Danmark er dræbt i Syrien

Skrevet af admin

24/01/2014

Dagens topnyheder

Under krigen i Syrien er 11 af de personer, der er rejst fra Danmark for at deltage i kampene, blevet dræbt.

Det formoder Center for Terroranalyse, som hører under Politiets Efterretningstjeneste.

I alt er mindst 90 taget af sted til det blodige opgør, vurderes det i den seneste vurdering af terrortruslen mod Danmark.

Når krigerne vender tilbage, har nogle af dem stor gennemslagskraft i islamistiske miljøer - og de benytter sig af magten til at hverve nye krigere, lyder det.

Den nye chef for PET, Jens Madsen, siger ligesom forgængeren, at indsatsen i forhold til krigerne er en af de væsentligste opgaver for efterretningstjenesten.

- Der er ikke tidligere set så mange fra Danmark, som på så kort tid er udrejst til en konfliktzone, udtaler han i en pressemeddelelse fredag.

PET har et "intensivt samarbejde med nøglepersoner" i de miljøer over hele landet, hvorfra de udrejser, oplyser Jens Madsen.

Deltagelse i borgerkrigen er dog ikke ensbetydende med, at man så også har intention om at ville begå terror, hedder det i vurderingen fra Center for Terroranalyse.

Men en stor del af de udrejste får militære færdigheder, der kan bruges til at gennemføre terrorhandlinger.

Nogle af dem har forbindelse til militant-indstillede islamistiske grupper, der deler al-Qaedas ideologi, fremgår det.

Krigerne er unge og har mange forskellige etniske oprindelser, og nogle er danske konvertitter.

I det hele taget vokser antallet af personer, der tilslutter sig de islamistiske miljøer i Danmark.

- Der rettes fra disse miljøer i stigende grad trusler mod personer i Danmark, der af miljøerne opfattes som vantro, frafaldne eller krænkere af islam, udtaler chefen for centret, Søren Jensen, i pressemeddelelsen.

I øvrigt ses der tendenser til, at højreekstremistiske miljøer samler sig om kritik af islam. Dette kan føre til modreaktioner fra venstreekstremister og fra islamistiske miljøer.

- En sådan gensidig radikaliseringsproces vil kunne øge terrortruslen i Danmark, siger Søren Jensen.

/ritzau/