PET: Danske ministre er ikke blevet aflyttet af NSA

Skrevet af admin

25/10/2013

Dagens topnyheder

Hverken statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), hendes ministerhold eller medlemmer af Folketinget er ifølge Politiets Efterretningstjeneste, PET, blevet aflyttet på den måde, som den amerikanske efterretningstjeneste NSA bliver beskyldt for at bruge.

- Der har i medierne været omtale af indsamling af oplysninger, som skal være foretaget af den amerikanske tjeneste NSA.

- Det kan i den forbindelse oplyses, at PET ikke har grundlag for at antage, at danske ministre eller medlemmer af Folketinget er blevet aflyttet som led i en sådan indsamling af oplysninger, skriver PET i en pressemeddelelse.

Det tyske medie Spiegel stod onsdag bag afsløringen af efterretninger om, at Merkels mobiltelefon kan være blevet aflyttet af amerikanske efterretningstjenester.

Den oplysning fik kansleren til straks at ringe til USA's præsident, Barack Obama, til hvem hun gjorde det klart, at en sådan aflytning vil være "totalt uacceptabel".

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har torsdag sagt, at hun ingen grund ser til at tro, at hun er blevet overvåget af den amerikanske efterretningstjeneste, sådan som den tyske forbundskansler frygter, det er sket for hende.

- Jeg kender kun de her historier fra den måde, pressen har dækket det på. Jeg kan ikke gå ind i hverken den franske eller tyske situation.

- Jeg har ikke grund til at tro, at jeg skulle være aflyttet, siger Thorning og bemærker, at hun tidligere har reageret kraftigt i forhold til oplysninger om, at EU's institutioner skulle være blevet aflyttet, sagde Helle Thorning-Schmidt torsdag.

Den britiske avis The Guardian kunne torsdag afsløre, at op imod 35 unavngivne toppolitikere har været overvåget af det amerikanske efterretningstjeneste NSA, men det vil statsministeren ikke forholde sig til.

- Nu lagde jeg mærke til, at oplysningerne er fra et brev, der var fra 2006. Og på den måde tror jeg i hvert fald ikke, at jeg er blandt de 35, sagde Thorning med et forsigtigt smil.

Hun sagde dog samtidig, at Danmark har "et godt og stærkt samarbejde med amerikanerne", men at landene bør reagere, når der er en begrundet mistanke om, at der er foregået ulovligheder. Det er dog ikke tilfældet i Danmark, mener hun.

/ritzau/