PET har destrueret kritisk historikers computer

Skrevet af admin

23/12/2014

Dagens topnyheder

Politiets Efterretningstjeneste har destrueret en computer, som tilhørte historikeren Bent Jensen, oplyser Radio24syv tirsdag.

Computeren indeholdt en mængde oplysninger, som Bent Jensen har fundet frem under sine studier af efterretningstjenestens arkiver.

Maskinen var låst inde i et skab hos PET og rummede de oplysninger, som historikeren siden 2007 har samlet under sine dyk i arkiverne.

- Det er skandaløst, at PET gør sådan noget uden at spørge mig først, udtaler Bent Jensen til radiostationen.

I et brev erkender PET at have begået en fejl. En medarbejder i tjenesten destruerede fire ældre computere, som han skønnede til ikke at have værdi.

Han anede ikke, at den ene tilhørte Bent Jensen, har PET forklaret.

Under sin forskning i den kolde krig har Bent Jensen haft et særdeles anstrengt forhold til PET og ikke mindst tjenestens tidligere chef, Jakob Scharf.

I flere tilfælde har PET nægtet forskeren adgang til ønskede oplysninger, hvilket har udløst klager og en del offentlig debat.

For eksempel er det kommet frem, at Jakob Scharf forsøgte at ændre historikerens sikkerhedsgodkendelse.

PET-chefen bad Forsvarsministeriet om at overveje, om der var grund til at ændre godkendelsen af Bent Jensen, hvilket ville have indskrænket hans muligheder for at arbejde betydeligt. Den blev imidlertid ikke ændret.

Oplysningerne på computeren kan muligvis have værdi for historikeren i forbindelse med den meget omtalte injuriesag, som journalisten Jørgen Dragsdahl fører imod ham. Sagen skal nu behandles af Højesteret.

Bent Jensen erkender, at han ikke har beviser for, at destruktionen er en bevidst handling. Forklaringen kan blot være, at "de er ufattelige klodsmajorer", siger han til Radio24syv.

/ritzau/