PET lod islamist gå fri: Taktik kan være grunden

Skrevet af admin

04/10/2015

Mest læste i dag

Der er højst sandsynligt gode grunde til, at Politiets Efterretningstjeneste ikke greb ind, da en danskpakistaner gennem flere år rekrutterede danske syrienkrigere.

Det vurderer tidligere operativ chef for PET Hans Jørgen Bonnichsen.

PET overvågede manden, og ønsket om at indhente informationer om hans aktiviteter, omgangskreds og færden kan være en af årsagerne til, at efterretningstjenesten ikke stoppede manden, Shiraz Tariq, og hans radikale virke.

- PET vil overveje, om det kan have betydning for efterretningen at følge manden stille og roligt. Altså får man derved et præcist billede af det, der foregår omkring ham?

- At overvåge ham kan give indsigter, viden og indblik i intentioner. Og dermed er det jo en værdifuld indhentning af informationer, der kan bruges til at finde ud af, hvad sagen drejer sig om, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Oplysningerne om den radikaliserede Shiraz Tariq fremgår af den nye bog "Danmarks børn i hellig krig", der er skrevet af Politiken-journalisten Jakob Sheikh.

Shiraz Tariq var leder af den salafistiske gruppe Kaldet til islam frem til september 2013, hvor han omkom som kriger for Islamisk Stat.

Før og efter et træningsophold i Pakistan i 2005 blev han overvåget intenst af PET.

Tidligere operativ chef Hans Jørgen Bonnichsen understreger, at det ikke er forbudt at have radikale synspunkter, og at PET kan have manglet et lovmæssigt grundlag for overhovedet at gribe ind over for den radikale islamist.

- Der er ikke noget odiøst i at udtale sig radikalt om islam. Derfra og til en overtrædelse af straffeloven er der faktisk ret langt, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

- Hvis PET skal kunne gribe ind, så kræver det, at efterretningstjenesten kan bevise, at en straffelovbestemmelse er blevet overtrådt, siger han.

/ritzau/