PET: Mindst seks danskere dræbt i Syrien

Nu meddeler Politiets Efterretningstjeneste (PET), at mindst seks danskere menes at være blevet dræbt i kamphandlingerne.

Tidligere på sommeren oplyste PET, at mindst 65 personer fra Danmark havde sluttet sig til oprøret i Syrien. I en skriftlig udtalelse til Berlingske, oplyser PET-chef, Jakob Scharf nu:

»PET har identificeret mere end 65 personer, der gennem det seneste år er udrejst fra Danmark for at deltage i den væbnede kamp i Syrien. Op mod 25 personer fra Danmark befinder sig lige nu i Syrien, hvor PET vurderer, at de deltager i den væbnede kamp«.

Mindst seks af de udrejste formodes at være blevet dræbt under kamphandlinger i Syrien, oplyser PET.

Et større antal personer er vendt tilbage til Danmark efter at have deltaget i kampene. Men efterretningstjenesten understreger, at det ikke nødvendigvis bliver let, at retsforfølge dem.

»Da det ikke i sig selv er strafbart at deltage i væbnede kamphandlinger i udlandet, vil anholdelse og retsforfølgning bero på, om der i forbindelse med deltagelsen i den væbnede kamp i Syrien er begået strafbare handlinger, og om der for en dansk domstol vil kunne føres tilstrækkeligt bevis for sådanne handlinger,« udtaler Jakob Scharf.

»PET gennemfører en målrettet indsats på området og vurderer løbende, om personer, der vender tilbage fra Syrien, udgør en sikkerhedsmæssig trussel, og om der er grundlag for at indlede retsforfølgning eller bringe andre foranstaltninger i anvendelse over for de pågældende.«

Søndag vurderede Syrien-kendere over for Berlingske, at det reelle antal danskere i Syrien kan være langt over 100.

Nogle tager derned for at kæmpe for et frit og demokratisk Syrien. Andre for at uddele nødhjælp. Og andre igen for at slutte sig til grupper af religiøse ekstremister, som kæmper på samme side som Den Frie Syriske Hær.

Frygten er, at de unge bliver radikaliseret og - når de vender hjem til Danmark - udgør en trussel.

Blandt de formodede seks dræbte danskere er med sikkerhed den 30-årige danske konvertit, Kenneth Sørensen, som mistede livet i marts. Umiddelbart efter dukkede videooptagelser fra hans begravelse op på nettet.

Kenneth Sørensen omkom angiveligt i kampe nord for byen Homs i Syrien. Den rødskæggede Ishøj-dreng var konverteret til islam allerede i begyndelsen af 00erne, hvor han havde taget navnet Abdul Malik.

Også den tidligere Guantanamo-fange Slimane Hadj Abderrahmane menes at være blevet dræbt i Syrien.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip