PET trækker unge afrikanere ud af al-Shabaabs kløer

Skrevet af admin

18/06/2016

Dagens topnyheder

Når en ung rodløs mand vender ryggen til islamistisk terror i Kenya har specialister fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) muligvis en finger med i spillet.

Det østafrikanske land har i en årrække været hærget af den somaliske terrorgruppe al-Shabaab, og i sin søgen efter løsninger bankede kenyanerne en dag på døren og bad om hjælp fra PET.

Det blev starten på et samarbejde, hvor PET i dag eksporterer sin viden om antiradikalisering og skræddersyr særlige exit-programmer til unge kenyanere, der har flirtet med den militante islamisme.

- Det er ofte mænd, der har været del af al-Shabaab i Somalia og er kommet tilbage. Og bekymringen er jo, at hvis ikke myndighederne får fat i dem, så kan de blive presset til at deltage i komplekse terrorangreb eller smide nogle håndgranater, siger chefen for forebyggelsescentret i PET, Henrik Bjelke Hansen.

PET fik i første omgang fire millioner kroner til et pilotprojekt, men da projektet viste sig meget virkningsfuldt, har de danske specialister nu fået yderligere ti millioner kroner til en treårig fortsættelse.

Bevillingerne kommer fra Freds- og Stabiliseringsfonden, der forvalter en del af den danske udviklingsbistand, og ifølge udenrigsminister Kristian Jensen (V) er pengene givet godt ud.

- Det er et glimrende eksempel på, at vi kan bruge vores erfaringer til at påvirke verden omkring os. Det viser, hvordan vi ikke kun engagerer os militært i kampen mod islamisme, men også involverer os i at forebygge radikalisering, siger han.

- Spørgsmål: Men hvorfor skal Danmark bruge kræfter på terrorbekæmpelse i Kenya?

- Det skal vi, fordi terror vedkommer os uanset, hvor i verden den foregår, men også fordi stabilitet er vigtig for vores udviklingsarbejde. Uden sikkerhed ingen udvikling og uden udvikling ingen sikkerhed, så det hænger godt sammen, siger Kristian Jensen.

Selve programmet bygger på PET's erfaringer fra Danmark, men består i den kenyanske model især af to initiativer, der dels retter sig mod radikalisering i fængslerne og dels består i et exit-program for voldelige ekstremister uden for murene.

/ritzau/