Peter greb resolut ind i ulykke

Det var med hjertet helt oppe i halsen, at Peter Bjørnholt Frederiksen ilede til, da en stor lastbil forleden svingede til højre i det store lyskryds ved McDonalds i Grenaa og ramte en cyklist. Peter frygtede det syn, der ville møde ham, når han nåede frem til ulykken.

Han tilskriver sit førstehjælpskursus på Teknisk Gymnasium Grenaa, at han ikke tøvede med at komme til undsætning.

- Jeg forventede det værste, da jeg smed min skoletaske og spurtede ud i krydset. Jeg fulgtes med min lærer fra bussen, da der kom en slæbende lyd fra lastbilen, der var ved at dreje til højre. Det var rent instinkt, at jeg reagerede med det samme, beretter Peter.

Vigtigt at kunne førstehjælp

Han løb rundt om lastbilen, der var standset, men kunne ikke få øje på nogen under den andet end cyklen, der lå sammenkrøllet under det tonstunge køretøj. Først da han nåede helt omkring, fik han øje på en 15-årig dreng, der stod i chok på helleanlægget midt i krydset.

Imens chaufføren og læreren kom til, tjekkede Peter, om drengen var kommet til skade. Det var der intet, der tydede på. Ikke rent fysisk i det mindste.

- Vi fulgte drengen tilbage over vejen og ind på fortovet og fik den østeuropæiske chauffør til at køre sin lastbil ind til siden. Så ringede vi til drengens mor, der kom efter fem minutter, husker Peter.

Drengens mor ringede til politiet og fik så telefonnumrene på Peter og hans lærer, før de gik videre til undervisningen på Teknisk Gymnasium Grenaa. Selv om der til alt held ikke blev brug for det, Peter havde lært i førstehjælp, er han ikke i tvivl om, at netop den træning er værdifuld i sådanne situationer.

Kunne selv have fået mén

Det, at jeg har lært førstehjælp, gør en stor forskel. Først og fremmest fordi jeg reagerede per instinkt og løb til med det samme. Og så fordi jeg vidste, hvad jeg skulle gøre. Havde lastbilen kørt hen over drengen, vidste jeg præcist, hvad jeg skulle gøre og havde gjort det: Først stoppe eventuelle blødninger og derefter fjerne ham fra faren, så ulykken ikke blev værre, forklarer han.

Peter mener, han selv ville være gået i chok og efterfølgende havde fået skyldfølelser, hvis ulykken var gået helt galt og han ikke ville have kunnet hjælpe. Derfor synes han godt om, at alle de studerende på Teknisk Gymnasium Grenaa får undervisning i førstehjælp.

- Det er en pligt, man har, synes jeg. Vi bruger jo farligt værktøj og maskiner i værkstederne. Det er trygt at vide, at alle kan førstehjælp på skolen, slutter han.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip