Peter Loft til Troels Lund: Det er Danmark og ikke Rusland det her

Det understreger den tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft, der mandag for anden gang bliver afhørt i skattesagskommissionen.

I sommeren 2010, da Skat København behandlede Thorning-parrets skattesag, sagde Peter Loft i spøg til Troels Lund Poulsen, at ministeren måtte huske på, hvilket land de befandt sig i.

»Det her er altså Danmark og ikke Rusland, hvor der er en oligark, der sidder i fængsel, ikke på grund af skattesvig, men mere fordi han er uenig med præsident Putin. Jeg sagde det for sjov for at sige: Der er også grænser for, hvor meget du må spørge eller bede mig om,« fortalte Peter Loft til kommissionen.

Ifølge Loft, der i dag er suspenderet som følge af sagen, var ministeren forundret over udfaldet af skattesagen, der slog fast, at Kinnock ikke var skattepligtig i Danmark. Loft fortalte, at skatteministeren undrede sig på »et teknisk niveau«.

»Jeg mener aldrig, at ministeren har sagt eller insinueret, at der var tale om urent trav. Men jeg sagde, at jeg kendte systemet godt nok til, at jeg med stoisk ro kunne afvise alt det. Der ved jeg ikke, om ministeren delte min stoiske ro,« sagde Peter Loft.

Den suspenderede departementschef fortalte også, at han følte sig så hetzet af Helle Thorning-Schmidt, at han søgte hjælp hos Statsministeriets departementschef, Karsten Dybvad, der selv har oplevet at blive kritiseret offentligt af en minister.

»Jeg ville gerne have et godt råd fra Dybvad. Jeg prøvede at få fat i ham, men han vendte aldrig tilbage. Senere fandt jeg ud af hvorfor – han havde fået job i DI,« sagde Loft.

Thorning havde få dage efter Kinnocks frikendelse sagt, at det havde været mærkeligt, »at skatteministeren og departementschefen har blandet sig og haft holdninger til sagen«.

Dele af Peter Lofts forklaring står i skærende kontrast til Troels Lund Poulsens vidneudsagn i oktober sidste år. Loft fortalte under første del af sin afhøring, at han løbende orienterede ministeren om Thorning-parrets skattesag.

Selv har Troels Lund forklaret, at han ikke drøftede skattesagen med nogen som helst - end ikke med sit embedsværk.

Sidste del af Peter Lofts afhøring kan vise sig at komme til at belaste Troels Lund Poulsen yderligere. Her skal det nemlig handle om et centralt møde 16. september - dagen, hvor afgørelsen faldt, og skatteministeren ifølge flere kilder og dokumenter spurgte indgående til oppositionslederens dårlige sag.

Ifølge skatteforvaltningsloven må hverken ministeren eller departementet blande sig i afgørelse af enkeltsager, og spørgsmålet er, om ministeren er gået for langt.

Dagens Gossip