Petra ønsker en aldersgrænse på p-piller: De gjorde mit liv til et helvede

Ifølge svenske Petra Solberg var p-piller skyld i, at hun havde søvnproblemer, angst og blev deprimeret. Efter at hun droppede den daglige pille, som beskytter mod graviditet, fik hun det bedre, og i dag ville hun ønske, at hun aldrig havde taget det populære præventionsmiddel.

Det fortæller hun i et debatindlæg i svenske Metro.

Petra Solberg var kun 13 år gammel, da hun opsøgte en klinik for at få p-piller. Hun havde egentlig ikke behov for prævention i så ung en alder, men alle de andre piger i klassen tog dem. Det var sejt, og derfor var hun ivrig efter at begynde.

- Vi havde en pige i klassen, der stak ud fra mængden. Hun tog ingen hormonpræparater. I dag er jeg misundelig på hende, fordi hun aldrig har indtaget kunstige hormoner. Jeg ville ønske, at jeg ikke var startet, skriver hun. 

- Der bør være en aldersgrænse, og der bør kræves meget mere grundige undersøgelser, før man får udskrevet hormonpræparater. Jeg var så ung, da jeg startede. Selv i dag bliver unge kvinder tilbudt denne fantastiske piller som den første mulighed. De har ikke engang lært at styre deres egne hormoner, som kroppen vil producere. Hvordan kan de så vide, hvad de går ind til?

Læs også: Sophie fik en blodprop og døde af disse p-piller - alligevel kan du fortsat købe dem på apoteket

Petra Solberg fortæller, at hendes humør ændrede sig markant, da hun - nærmest før hendes teenageår rigtigt startede - begyndte at tage p-piller. 

Hendes humør svingede fra gråd til latter, hun havde søvnproblemer, hun var deprimeret, hendes fornemmelse af selvværd dykkede, og hun følte sig draget af tanken om døden.

Når hun søgte svar på, hvorfor hun pludselig havde det så svært, fik hun at vide, at det var helt normalt for en teenagepige. Et svar hun stillede sig tilfreds med, fordi hun ikke vidste bedre.

Hverdagen blev stadig mere svær for at hende at håndtere, og hun tyede til selvskade og pjækkede fra skolen.

- Havde jeg vidst, hvad jeg ved i dag, så havde jeg aldrig fået den pille, som lægen talte så meget om, skriver Petra Solberg i debatindlægget.

Læs også: Hun stoppede med at tage p-piller: Forandringerne i hendes krop var overvældende

- Efter et par lektioner med seksualundervisning kun for pigerne i klassen, stod det klart, at det var vores ansvar som piger ikke at blive gravide. I dag mener jeg, at det ville være bedre at promovere kondomer og udskrive dem på recept. 

Petra Solberg begyndte at undersøge, hvorfor hun havde det dårligt, og snart bemærkede hun en rød tråd. Kvinder på hendes egen alder fortalte om de samme oplevelser, og de brugte det samme præventionsmiddel som hende.

- Mange lægebesøg og sygedage senere stoppede jeg, og det hele ændrede sig. Langsomt men sikkert. Nu har jeg været fri for p-piller i næsten otte år - og jeg har aldrig haft det bedre, skriver hun i Metro.

Læs også: 120.000 kvinder spiser de mest risikable p-piller

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip