Pia Kjærsgaard fra formandsstol: Jeg er nødt til at være skrap

Skrevet af admin

01/01/2016

Dagens topnyheder

Politikernes taletid i folketingssalen er overholdt, og alle tiltaler hinanden i tredjeperson.

Traditionerne og værdierne i folketingssalen har været i højsædet, siden Pia Kjærsgaard (DF) fik den fornemme post som Folketingets formand for godt tre måneder siden. Også selv om det møder kritik fra politiske kolleger.

- Engang imellem er man nødt til at være skrap.

- Man skal respektere Folketingets talerstol. Og jeg synes, at det skal være et varemærke for os, at vi viser respekt over for hinanden og over for parlamentet, siger hun.

Den tidligere formand for Dansk Folkeparti har en klar vision med sit formandskab i Folketinget. Derfor har Pia Kjærsgaard også lagt en striks stil for dagen på formandsstolen, hvor etiketten i folketingssalen er blevet mere højtidelig.

Dog er ikke alle folketingets medlemmer enige i, at det vil gavne respekten og demokratiet at følge de traditionsrige regler til punkt og prikke. Tværtimod er Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslisten politiske ordfører, lodret uenig.

- Det er min oplevelse, at Pia Kjærsgaard i langt større grad end tidligere formænd irettesætter folketingsmedlemmerne for små brud på etiketten.

- Og det er desværre sommetider med til at skabe en lidt dårlig stemning i folketingssalen, siger Johanne Schmidt-Nielsen i en skriftlig kommentar.

I forbindelse med Folketingets åbning kritiserede Pia Kjærsgaard politikerne for at bruge for meget tid på de sociale medier, da hun anså det som en forstyrrelse for det politiske arbejde. Det vakte røre, og blandt andre SF's Jonas Dahl kom til tasterne for at vise sin utilfredshed.

- Fandeme en patetisk formand Folketinget har fået, når man anklager folk uden at have styr på fakta #nårenformandgårismåsko, skrev han i oktober på Twitter.

Men på trods af kritikken er Pia Kjærsgaard ikke i tvivl om sine holdninger. Etiketten er et afgørende fundament for samarbejdet på Christiansborg.

- Man må jo bare konstatere, at politikerne desværre ligger meget lavt i troværdighedsmålingerne. Det et demokratisk problem.

- Det er også derfor, at jeg er lidt striks på talerstolen. Det er blandt andet derfor, at vi skal tale ordentligt til hinanden og passe vores arbejde, siger hun.

/ritzau/