Pia Kjærsgaard til Berlingske-blogger: Skam dig

Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard (DF), er særdeles klar i mæglet, når hun skal sætte ord på den beslutning, som Berlingskes blogger Anne Sophia Hermansen har truffet om mere eller mindre at holde sig fra diskussioner om islam fremover.

Hermansen blev udsat for flere personlige angreb i forbindelse med et blogindlæg på b.dk, hvor hun skrev om en episode, hvor en mandlig, muslimsk censor ikke vil give hånd til kvindelige elever. Samtidig kunne man i kommentarerne til indlægget læse et væld af racistiske ytringer rettet mod muslimer.

Ifølge Pia Kjærsgaard nytter det ikke noget at holde sig fra debatten, selvom man bliver lagt for had.

»Selvfølgelig er der nogle, der er meget grove, men det må ikke afholde en fra at tage debatten. Jeg synes, det er svagt ud over alle grænser,« siger Kjærsgaard.

Spørgsmål: Hvis man ser bort fra den konkrete sag om den mandlige censor, er det så svært at debattere religion eller islam i Danmark uden at blive angrebet for enten at være racist eller islamist eller ligefrem blive truet?

»Jeg er blevet truet, jeg er blevet svinet til. Det er jeg blevet i al den tid, jeg har siddet i Folketinget og bliver det stadigvæk. Det er modbydeligt, uanset hvad hensigten er. Selvfølgelig er det en trist debatform, og den er ikke blevet bedre, efter at vi har fået de sociale medier, men det skal ikke afholde en fra af tage debatten,« siger hun.

I sit blogindlæg på Berlingskes hjemmeside skriver Anne Sophia Hermansen, at hun føler sig truet og krænket af »den racisme og det utilslørede had, man kan læse ud af kommentarerne. Og hvad værre er; jeg kan mærke, at jeg virkeligt ikke har lyst til fremover at debattere spørgsmål, der overhovedet berører islam«.

»Vi taler om ytringsfrihed i Danmark, men jeg er næppe den eneste, der pålægger mig selv selvcensur i dette anliggende. Det had, debatten har udløst, er så angstprovokerende, at det er at sammenligne med en terrorisme,« skriver hun.

Pia Kjærsgaard medgiver da også, at debatten på nettet er blevet mere grov med årene, og hun peger på, at de sociale medier har været med til at sætte skub i en proces, hvor tilsvininger og personangreb er blevet nærmest hverdag.

»Jeg ved ikke, hvad der går af folk, når de sidder ved tastaturet og lader fingrene køre hen over det. Det er som om, nogen går fuldstændig amok, og det er helt uantageligt. Jeg tror ikke, det kan blive meget værre,« siger værdiordføreren.

Hun understreger atter, at man må ignorere tåberne, men aldrig lade sig kue.

»Man må stryge de urimelige angreb af sig og ihærdigt forsøge at få debatten til at handle om det, som den netop burde handle om, nemlig om det er rimeligt, at vi har en censor i Danmark, der ikke vil give hånd til kvinder? Der har jeg så det modsatte synspunkt af Anne Sophia Hermansen, og det vil jeg meget gerne debattere med hende,« siger hun.

Pia Kjærsgaard understreger dog også, at man ikke skal tøve med at gå til politiet, hvis debatformen ændrer sig og bliver til direkte trusler, som det også er sket hos Anne Sophia Hermansen:

»Der er meget stor forskel på mordtrusler og vold og så almindeligt plat og vulgært sprog, som nogen også har. Så snart det udmønter sig i den slags, så er det kun et sted at gå, og det er politiet,« siger Kjærsgaard.

Dagens Gossip